Dapur Berminyak Punca Malas Masak? Ini 5 Kaedah Menggoreng Tanpa Mengotorkan Dapur Gas

Apabila anda perlu menyediakan sesuatu pada kuantiti yang banyak, sudah tentu ia akan mengotorkan dan menyelerakkan dapur anda. Lebih-lebih lagi untuk hidangan yang memerlukan anda untuk memasak dalam minyak yang banyak.

Tidak dinafikan, ia sememangnya mustahil untuk menggoreng tanpa memercikkan minyak dan mengotori jubin dapur anda. Terdapat pelbagai cara telah diusahakan. Dan antara yang sering saya lakukan adalah menggunakan kuali yang lebih besar, jadi percikan akan tetap kekal di dalam kuali. 

fried meat balls with sesame seeds on top

Mengapa minyak memercik di mana sahaja semasa memasak?

Semasa menggoreng, minyak terpercik kerana air yang terkumpul pada bahan masakan. Ia akan meletus apabila bersentuhan dengan minyak mendidih seklaigus menyebabkan reaksi kimia seperti menghasilkan percikan.

Air mengalir dari cecair ke keadaan gas apabila mencapai titik didih 100 darjah yang jauh lebih rendah daripada minyak yang 300 darjah.

Oleh itu, Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda beberapa kaedah yang sangat mudah untuk mengurangkan percikan minyak sewaktu menggoreng.

Keringkan makanan sebelum menggorengnya

Air adalah salah satu punca yang menyebabkan percikan minyak berlaku. Oleh itu, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan buang atau keringkan lebihan air pada bahan makanan.

Gunakan tuala kertas atau kain bersih untuk mengeringkan makanan sebelum meletakkannya di dalam kuali penuh minyak. Dengan cara ini, anda telah menyelesaikan masalah pertama anda.

bacon on top of black cast-iron skillet

Celupkan dulu ayam atau kentang atau mana-mana bahan makanan anda ke dalam minyak

Tahukah anda bahawa salah satu kaedah semula jadi untuk menggoreng tanpa percikan adalah memasukkan dan merendam bahan-bahan makanan ke dalam minyak? Lakukan ini sebelum minyak mulai panas sehingga umbi dapat menyerap semua kelembapan dan air yang terbentuk di dalam minyak.

Guna garam kasar

Garam kasar adalah alat yang luar biasa untuk mengeringkan air dari kuali. Sebelum memasak minyak, tambahkan sebilangan biji garam ke bahagian bawah kuali. Dengan ini, ia akan mengelakkan percikan minyak di dapur.

fried food on stainless steel bowl

Lumurkan dulu bahan masakan dengan tepung

Untuk beberapa makanan goreng seperti sotong, ayam, udang dan ikan boleh dilumurkan dengan tepung. Tepung ini akan menghalang air daripada terkeluar dari bahan masakan dan kemudiannya masuk ke dalam air. Walau bagaimanapun, kaedah ini akan mengubah tekstur makanan dan tak sesuai digunakan untuk menggoreng sayuran.

Tidak menutup kuali menggunakan tudung penutup

Tudung penutup ini tidak sesuai digunakan untuk mengelakkan percikan. Hal ini kerana ia akan membantu pembentukan kelembapan di dalam kuali sekaligus menyebabkan wap yang tercipta menitis ke dalam minyak semasa anda mengeluarkannya.

________________________________________________________________________

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk memastikan dapur anda kurang berminyak. Dengan ini, ia mungkin dapat menaikkan semula minat anda untuk memasak. Selamat mencuba!