Bolehkah Mengisi Minyak Petrol Yang Berlainan – Guna Petronas, Shell Dalam Satu Tangki

Bahan api sama ada petrol atau diesel merupakan item yang penting dalam memastikan operasi enjin kereta anda.

Enjin pembakaran dalaman memerlukan sesuatu untuk membakar bagi menggerakkan kereta. Namun, bolehkah anda menukar atau mencampurkan bahan api di dalam satu tangki?

Adakah baik untuk menukar jenama dan menggunakan jenama minyak yang berbeza?

Adakah penggunaan bahan api yang berlainan akan memberi kesan kepada prestasi kereta anda?

gas station with light

Di Malaysia sendiri mempunyai pelbagai jenama bahan api yang boleh anda cuba. Antara yang popular termasuk Petronas, Shell, Petron, BhP dan banyak lagi.

Oleh itu, Tajria hari ini kita akan membincangkan jawapan ringkas untuk soalan di atas.

Bolehkah Anda Mencampurkan Bahan Api Dari Jenama Berbeza?

Secara teori, meletakkan bahan tambahan pada produk bahan bakar dapat menjadikan mesin anda berfungsi dengan lebih baik dan membakar produk dengan lebih cekap. 

Kesemua jenama bahan api ini hadir dengan penyelidikan dan kajian mereka yang tersendiri bagi membantu menjadikan mesin berjalan lebih lancar atau menghasilkan lebih banyak tenaga sewaktu enjin beroperasi.

Jadi bolehkah anda mengisi minyak petrol dari jenama yang berbeza yang mana minyak pada tangki sedia ada adalah dari jenama Petronas dan anda ingin mengisi minyak petrol dari jenama Shell? Jawapannya adalah mengisi tangki anda dengan bahan api dari jenama lain sementara anda masih mempunyai bahan bakar dari jenama lain tidak seharusnya menjadi masalah

Untuk ulasan lanjut ketika mengisi minyak pada kenderaan pengeluaran biasa, ia tidak menjadi masalah selagi anda mengisi bahan api dengan spesifikasi bahan bakar minimum seperti Nombor Octane Penyelidikan (RON) atau Nombor Octane Motor (MON) seperti yang dikehendaki oleh pengilang.

Walau bagaimanapun, ada satu penyelidikan yang menyatakan terdapat perbezaan teknikal bagaimana Royal Dutch Shell menyempurnakan petrol berbanding dengan Standard Oil of California (Chevron). Kedua-duanya menggunakan bahan baku asas yang sama untuk membuat petrol. Kedua-duanya menggunakan kilang sendiri dan menggunakan pengilang kilang bebas. Ia bergantung pada tempat bahan bakar diedarkan.

cars parked in front of store during night time

Tambahan lagi, sekitar 96% daripada semua kenderaan yang dihasilkan sejak tahun 2000, tidak memperlihatkan sebarang kesan yang signifikan dalam prestasi enjin setiap hari. 

Namun, untuk kenderaan jenis supercar atau kereta lumba, ia mungkin berisiko kerana mereka hadir dengan enjin buatan khas yang menggunakan bahan api khusus untuk perlumbaan. Kebanyakan bahan api lumba mengandungi plumbum, yang tidak boleh digunakan pada kereta biasa.