Lina Rosli Diterbitkan 14 January 2020

Ketahui 5 Kesilapan Tidur Yang Mungkin Ramai Tidak Tahu

Ketahui 5 Kesilapan Tidur Yang Mungkin Ramai Tidak Tahu

Tahukah anda terdapat tabiat dan tingkah laku yang buruk sebelum tidur boleh mengakibatkan kesukaran untuk nyenyak. Kebanyakan individu pasti tidak menyedari kesilapan ini sedikit sebanyak akan mengganggu kualiti tidur seseorang. Jadi, hari ini Tajria akan berkongsi kepada anda 6 kesilapan tidur biasa yang menjadi tabiat buruk sebelum tidur.

Bed, Bedroom, Blanket, Books, Cover, Cozy, Cushion

Jadual Tidur Yang Tidak Konsisten

Kebiasaannya, terdapat rutin-rutin harian yang kadangkala memberi kesan kepada waktu tidur malam. Antara aktiviti yang memberi kesan termasuk menonton drama atau filem sehingga lewat malam, keluar bersiar-siar melebihi waktu tidur dan lain-lain. 

Oleh itu, tetapkan jadual waktu tidur yang sama setiap hari. Dengan ini, ia dapat memastikan badan anda cukup rehat selain menjadikan waktu bangun tidur yang konsisten walaupun di hujung minggu. Bukan itu sahaja, ia turut meningkatkan kualiti daya ingatan dan fungsi otak ke tahap maksima. Amalan tidur yang konsisten juga membantu mengawal jam badan (body clock) anda dan dapat membantu anda meningkatkan kualiti tidur.

Tidur Waktu Petang Yang Terlalu Lama

Elakkan tabiat tidur pada waktu siang untuk tempoh masa yang lama. Tidur pada siang hari terutamanya selepas 4 petang akan merosakkan jadual tidur anda serta menjadikan anda sukar untuk tidur dengan nyenyak pada waktu malam. 

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk tidur sekejap tidak lebih daripada 30 minit jika ianya betul-betul diperlukan. Selain itu, pastikan anda hanya tidur sekali sehari yang mana sebaik-baiknya dilakukan sebelum masuk waktu zohor iaitu pada jam sekitar 11 pagi hingga 1 petang.

Bermain Peranti Pintar Sebelum Tidur

Untuk mendapatkan kualiti tidur yang maksima, elakkan daripada bermain peranti pintar sebelum tidur. Hal ini kerana, penggunaan TV, tablet, telefon pintar, komputer riba, atau peranti elektronik lain sebelum tidur akan melambatkan jam badan anda. Ia akan melepaskan hormon melatonin, yang menjadikan anda sukar untuk tidur. Dari masa ke masa, kesan-kesan ini boleh menambah kekurangan kronik yang ketara dalam tidur.

Oleh itu, anda disarankan untuk mematikan semua alat elektronik menjelang pukul 10 malam. Seterusnya, kurangkan cahaya lampu di dalam bilik tidur. Bukan itu sahaja, anda juga boleh merangsang kualiti dengan memasang muzik menenangkan selain melakukan beberapa yoga restoratif atau latihan minda yang santai.

Mengambil Pil Tidur

Jika anda mempunyai masalah tidur, anda tidak digalakkan untuk mengambil pil tidur. Hal ini kerana ia tidak membantu menyelesaikan masalah tidur bahkan ia akan menjadikan kadar kebergantungan badan pada bahan tertentu menjadi tinggi. Terdapat kajian menyatakan bahawa pengambilan pil tidur dalam jangka panjang adalah berbahaya yang menjadikan seseorang individu menjadi ketagihan. 

Ketahui teknik relaksasi. Selain masalah fizikal, tekanan mungkin menjadi punca utama gangguan tidur. Oleh itu, anda boleh membuat beberapa senaman sebelum tidur seperti teknik pernafasan yang betul,  yoga atau meditasi. Ini akan menenangkan minda dan mengurangkan kebimbangan yang mencetuskan tekanan.

Mengambil Makanan Ringan Sebelum Tidur

Makanan ringan adalah pengganggu metabolisma yang menaikkan gula dalam darah selain terlibat dengan penglibatan hormon di seluruh badan. Turun dan naik hormon ini boleh menjejaskan kitaran tidur dengan membangkitkan anda pada waktu yang tertentu yang menjadikan tidur tidak berkualiti.

Jika anda perlu makan, dapatkan makanan ringan protein tinggi. Adalah lebih baik untuk tidak mengambil atau makan apa-apa sebelum tidur. Snek dengan tahap protein tinggi tidak hanya akan menghalang ketidakstabilan hormon, tetapi juga boleh memberikan L-tryptophan, asid amino yang diperlukan untuk menghasilkan melatonin.

________________________________________________________________________

Jadi, dapat disimpulkan bahawa kualiti tidur adalah bergantung kepada tabiat dan amalan sebelum tidur. Lakukan senaman sekurang-kurangnya 2 kali seminggu bagi mendapatkan tidur yang berkualiti. Selamat mencuba!