Carian
Humidifier – Adakah Ia Membantu Mengurangkan Masalah Dengkur?
January 15, 2020 Lina Rosli

Humidifier – Adakah Ia Membantu Mengurangkan Masalah Dengkur?

Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan seseorang individu itu berdengkur. Antaranya adalah disebabkan oleh udara di persekitaran bilik yang kering. Apabila udara kering, ia menyebabkan mulut dan tekak menjadi kering yang meningkatkan dengkuran anda. Hal ini kerana, udara kering dipenuhi dengan alergen seperti habuk. Dalam kebanyakan kes, udara kering merangsang tubuh anda untuk menghasilkan lebih banyak lendir yang boleh menyebabkan ruang hidung dan tekak menjadi sempit dan terhad. Hasilnya, ia menyebabkan anda berdengkur pada waktu malam.

Aroma, Fragrance, Diffuser, Humidifier, Indoor Climate

Salah satu cara bagi mengekalkan kelembapan bilik atau sesuatu kawasan adalah dengan memasang alat pelembap atau lebih dikenali sebagai humidifier. Ia adalah sebuah alat yang menambah kelembapan ke udara untuk mengelakkan kekeringan yang boleh menyebabkan kerengsaan di tekak dan kulit badan. Bukan itu sahaja, ia juga sangat berkesan untuk merawat kekeringan kulit, hidung, tekak, dan bibir. Mereka juga boleh mengurangkan beberapa gejala yang disebabkan oleh selesema atau selesema biasa.

Jadi, adakah humidifier membantu mengurangkan masalah dengkur? Jawapannya adalah ya. Humidifier dapat membantu memberikan kelembapan yang secukupnya di dalam sesuatu kawasan. Dengan ini, ia dapat memberi kesegaran di samping membantu melegakan rasa sakit tekak. 

Walau bagaimanapun, humidifier bukanlah alat penyembuhan kesihatan. Ia berfungsi dalam membantu mengekalkan kelembapan yang menjadi punca tekak gatal dan kering. Ia juga bertindak sebagai penapis udara, mengambil alergen keluar dari udara yang boleh menjejaskan tidur anda.

Jika anda mendapati diri anda berdengkur setiap malam, anda disarankan untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan untuk sleep apnea yang mungkin punca mendengkur anda. Apnea adalah gangguan sewaktu tidur yang menyebabkan anda berhenti bernafas sewaktu tidur yang berpotensi membawa kepada gejala maut. 

Komen