Carian
Tips Belajar – 3 Langkah Mudah Untuk Membuat Catatan Menggunakan Kaedah Bullet Journal
January 28, 2020 Lina Rosli

Tips Belajar – 3 Langkah Mudah Untuk Membuat Catatan Menggunakan Kaedah Bullet Journal

Sebelum ini, Tajria telah berkongsi kepada anda dua kaedah penyediaan nota iaitu Cornell Method dan peta minda. Jadi, Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda tips membuat nota yang boleh digunakan sama ada di dalam atau luar bilik darjah.

Bullet Journal atau lebih dikenali sebagai BuJo merupakan salah satu cara penyediaan nota yang boleh dikatakan agak efektif. Kaedah asal untuk teknik ini adalah dengan menggunakan simbol asas untuk mengurus dan menyusun jenis tugasan, idea atau topik yang ingin dicatat. Untuk saya sendiri, ia adalah teknik penyediaan nota yang paling kerap digunakan untuk pelbagai subjek. Sekiranya anda seorang pelajar visual, kaedah ini mungkin antara yang terbaik untuk anda.

white ceramic teacup with beverage beside pink marker on pritner p pe

Bagaimana Anda Ingin Mula Menyediakan Bullet Journal?

Bagaimana BuJo dapat membantu anda dalam menyediakan nota yang berkesan? Melaluinya, ia membantu individu untuk mengenal-pasti idea dan topik dengan lebih mudah. Hal ini kerana, ia mengandungi bahagian nota yang berlainan seperti tugasan harian, kalendar bulanan, nota ringkas dan target yang ingin dicapai. 

Langkah 1: Mengenali Simbol Asas Dalam Nota

Bagi anda yang ingin membuat nota menggunakan kaedah ini, anda perlu mengetahui simbol asas dan pendekatan yang perlu digunakan. Antara simbol yang digunakan termasuk:

  • titik bulat (‘●’)
  • bulatan (‘○’)
  • sengkang (‘⎼’)
  • seru (‘!’)
  • asterisk (‘’)

Langkah 2: Ketahui Cara Penulisan Bullet Journal

Bullets adalah nota ringkas yang ditulis dan dipadankan dengan simbol asas bagi mengasingkan informasi dan perkataan yang ditulis mengikut kategori iaitu Tugasan, Peristiwa, atau Nota. 

Tugasan
Untuk ‘Tugasan’, ia diwakili oleh titik bulat (‘●’). Anda akan menyenaraikan semua tugasan anda dan akan menukarkannya kepada (‘╳’) apabila selesai, migrasi (‘>’) dan berjadual (‘>’). 

Peristiwa
Peristiwa pula dipadankan oleh bulatan (‘○’). Ia adalah entri yang dicatat dengan tarikh yang khusus. Anda akan menambahkannya mengikut kategori yang dikehendaki di dalam jurnal anda. Pastikan butiran peristiwa atau acara pendek dan objektif. 

Nota
Seterusnya, Nota diwakili dengan tanda (‘⎼’). Nota yang ditulis adalah termasuk: fakta, idea, fikiran, dan pemerhatian. Ia digunakan untuk menerangkan maklumat atau informasi yang anda tidak mahu lupa. Cara ini berfungsi dengan baik dan sesuai digunakan sewaktu mesyuarat, kuliah, atau nota kelas.

Campur dan padan
Tugasan, Peristiwa, dan Nota akan membantu anda dengan cepat menangkap pemikiran anda semasa mereka melayan sepanjang hari. Jangan bimbang tentang pembalakan mereka dalam apa-apa perintah tertentu. Yang penting adalah untuk mengeluarkannya dari kepala anda, dan ke halaman. 

Nesting
Untuk menjadikan nota lebih menarik dan efektif, anda boleh menambah beberapa pilihan warna yang bersesuaian. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan warna pen atau pensil yang berlainan untuk membezakan Nota untuk sesuatu Peristiwa seperti merah untuk tarikh Peristiwa dan biru untuk Nota.

Signifier
Signifiers adalah simbol yang memberikan konteks tambahan anda sekilas pandang. Ia diletakkan di sebelah kiri Nota Bullets supaya mudah untuk diingati ketika mengimbas halaman anda. 

(‘’)= Priority atau Keutamaan: Digunakan untuk menandakan perkara yang paling penting di dalam senarai anda. 

(‘!’)= Inspirasi: Ia digunakan untuk idea yang menjadi pilihan atau pandangan peribadi.

Langkah 3: Asingkan Bullets Mengikut Kategori Atau Koleksi

Setiap Bullet Journal sepatutnya mempunyai kategori dan koleksi untuk setiap perkara. Berikut adalah kategori yang boleh diasingkan mengikut halaman:

  1. Indeks – Kategori ini biasanya diletakkan di halaman hadapan jurnal. Anda boleh meletakkan nombor halaman untuk sesuatu topik di Indeks bagi memudahkan anda mencari bahagian yang ingin dituju.
  2. Log Bulanan – Di Log Bulanan, anda boleh meletakkan rekaan kalendar yang minimal untuk mengetahui sesuatu jadual selain menulis tugasan bulanan yang penting untuk bulan tersebut.
  3. Log Harian – Log harian direka untuk kegunaan setiap hari. Di bahagian atas halaman, rekod tarikh untuk topik anda. Anda boleh menulis tugasan harian atau jadual untuk hari tersebut, dan nota penting untuk jangkamasa pendek.

________________________________________________________________________

Bullet Journal sangat sesuai digunakan bagi anda yang gemar untuk mencatat rancangan harian dan bulanan untuk aktiviti anda. Kaedah ini bukan sahaja mudah untuk menjejak tugasan dan peristiwa penting, malah ia turut membantu anda mengurus sesuatu informasi dan maklumat dengan lebih efektif dan produktif. Di harap perkongsian ini dapat membantu anda untuk menyediakan nota dengan lebih variasi. Selamat mencuba!

Sumber: Bullet Journal

Komen