Tips Kemas – Cara Untuk Memastikan Peti Sejuk Anda Sentiasa Bersih

Pernahkah anda terpukau melihat susun atur peti sejuk di kaca televisyen atau mana-mana gambar di arena web mengenai susun atur peti sejuk yang sangat kemas dan menarik? Apabila anda melihat peti sejuk dengan susunan yang bersih dan teratur, anda pasti akan memukau untuk melihat peti sejuk yang disusun dengan baik dan teratur warna. 

Bukan itu sahaja, peti sejuk yang teratur juga boleh menjimatkan masa dan wang. Jika anda tahu apa yang ada di dalamnya, anda tidak akan membazir dengan membeli-belah barangan yang masih lagi ada di peti sejuk sekaligus menjimatkan ruang penyimpanan di dalam peti sejuk. Dengan ini, peti sejuk anda akan lebih senang untuk diselenggara selain kurang sisa makanan dan bau yang tidak menyenangkan.

Berikut adalah beberapa tips untuk memastikan peti sejuk anda sentiasa bersih:

Buang barangan dan makanan yang sudah tidak elok atau lama

Keluarkan semua makanan, dan kosongkan peti sejuk sepenuhnya sebelum mula membersihkannya, ini akan menjadikan proses lebih mudah. Keluarkan rak peti sejuk yang boleh ditanggalkan dan rendamnya dalam air suam (dicampur dengan cecair pencuci pinggan mangkuk). Untuk noda jahat, ambil kain mengelap dan pasukan cuka atau baking soda dan lap di noda dan di seluruh pedalaman.

Lap botol dan balang

Lap mebggunakan kain basah untuk semua balang yang kotor dan melekit. Kotoran yang terkumpul untuk tempoh masa yang lama adalah sukar untuk dibersihkan. Anda boleh mengelapnya dengan kain lembap atau membuat campuran bahagian yang sama serbuk penaik (baking soda) dan minyak masak. Letakkan campuran di atas kotoran dan gosok sehingga bersih.

Susun mengikut jenis dan cara penggunaan 

Gunakan bekas atau tupperware berlabel untuk jenis makanan yang sama. Anda boleh mengasingkan botol atau bekas mengikut kumpulan dan jenis di dalam bakul makanan seperti sos dalam satu bakul, sayur dalam satu bakul dan banyak lagi. Teknik lain yang boleh anda cuba adalah meletakkan barangan yang selalu di pakai di bahagian hadapan. Sebagai contoh, menyusun makanan utama yang sering digunakan dalam bakulnya yang tersendiri seperti susu pekat, kicap, kiub pati dan lain-lain. Dengan ini, anda hanya boleh mengeluarkan bakul tersebut jika diperlukan untuk hari itu.

Keluarkan barangan seperti sayuran dari plastik

Jangan biarkan buah-buahan dan sayur-sayuran di dalam beg plastik. Ini akan membuat sayuran tersebut lebih cepat layu dan rosak berbanding biasa. Letakkannya dalam bekas yang berasingan, bakul penyelenggaraan plastik atau hanya tinggalkan mereka di dalam laci (crisper) sayuran yang tersedia di dalam peti sejuk.

Hilangkau bau busuk dalam peti sejuk

Perkara pertama yang perlu dilakukan jika bau fridge anda adalah dengan memastikan suhu peti sejuk anda berada di sekitar 4 darjah Celcius, manakala untuk freezer sekiytar -18 darjah Celcius. 

  • Anda boleh menggunakan cuka atau soda bikarbonat soda untuk membersihkan peti sejuk
  • Kopi dan oat juga boleh membantu dalam meneutralkan bau busuk yang mana ia mampu menyerap apa-apa bau sisa makanan yang lama selepas beberapa hari.
  • Letakkan kapas dengan campuran ekstrak vanila atau lemon di dalam mana-mana ruang peti sejuk bagi mendapatkan peti sejuk yang berbau harum.

Tips: Meletakkan daging, sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam crisper yang sama boleh meningkatkan risiko pencemaran dan kerosakan.

________________________________________________________________________

Apabila meletakkan item di rak, pertimbangkan apa yang paling bersesuaian dengan cara pengendalian anda untuk makanan itu sendiri. Kebanyakan orang meletakkan susu di rak atas atau di rak pintu. Untuk penyimpanan telur pula, letak telur dalam karton asal di rak tengah atau atas di mana suhunya adalah lebih konsisten. Selamat mencuba!