Lina Rosli Diterbitkan 21 March 2020

Dalgona Coffee – Jom Cuba!

Dalgona Coffee – Jom Cuba!

Jika anda sedang mencari sesuatu yang ingin dilakukan semasa tempoh kawalan pergerakan dan pengasingan diri, Dalgona Coffee mungkin salah satu daripada aktiviti yang boleh anda lakukan di rumah. Kata tagar #dalgonacoffee mempunyai kira-kira 10.7 juta tontonan di TikTok dan lebih 5000 posting di Instagram. 

Trend ini mengambil inspirasi dari salah sebuah manisan di Korea Selatan yang dipanggil dalgona, iaitu gula manis dengan tekstur seperti span yang diperbuat dari gula yang dipanaskan, minyak, dan baking soda. 

Dalgona Coffee adalah kopi ais yang berkrim yang mana menggabungkan campuran kopi segera, gula, air panas dan susu segar. Berikut merupakan bahan-bahan yang diperlukan bagi menyediakan dua cawan kopi dalgona:

Bahan-bahan A

  • 2 sudu Nescafe Gold atau kopi kasar
  • 2 sudu gula
  • 2 sudu air panas

Bahan-bahan B

  • Ais ketul
  • Susu segar

Cara Penyediaan:

  1. Campurkan 2 sudu Nescafe Gold, dua sudu gula dan 2 sudu air panas ke dalam satu bekas. Gaulkan sehingga teksturnya menjadi likat, kembang dan berbuih. Jika mahukan tekstur kopi yang lebih menarik, anda boleh menggunakan mixer dan gaulkan selama beberapa minit.
  2. Setelah selesai gaul, masukkan ais ketul ke dalam cawan.
  3. Letakkan susu sehingga 3/4 cawan.
  4. Kemudian, campurkan kopi dalgona yang telah kembang di bahagian atas susu. Selesai, kopi dalgona anda telah siap. Selamat menjamu selera!