Carian
Daging Empuk Tanpa Menggunakan Pressure Cooker? Berikut Adalah 5 Cara Mudah
April 2, 2020 Lina Rosli

Daging Empuk Tanpa Menggunakan Pressure Cooker? Berikut Adalah 5 Cara Mudah

Untuk sesetengah jenis masakan seperti kari daging atau masak lemak cili api, pastinya ia memerlukan kondisi daging yang baik dan empuk. Ada juga masakan yang menyajikan sajian daging yang lembut dan juicy di dalamnya. Pasti anda tertanya-tanya bagaimana untuk mendapatkan tekstur daging seperti itu.

person slicing a meat on brown wooden board

Terdapat beberapa kaedah untuk tenderize daging tanpa perlu pemerapan semalaman. Jadi, Tajria hari ini akan berkongsi kepada cara untuk memastikan daging menjadi empuk tanpa memerlukan pressure cooker. 

Teknik Pounding

Pounding atau ketuk daging menggunakan pounder. Teknik ini dilakukan bagi memutuskan tisu-tisu yang berhubung. Ia juga menjadikan daging lebih nipis dan lebih rata menjadikan daging dimasak dengan lebih cepat. Elakkan mengetuk tulang di dalam daging atau menumbuk daging terlalu kuat kerana ia akan merosakkan serat daging.

Teknik Marinating

Sementara untuk teknik marinating pula, ia boleh dilakukan menggunakan bahan-bahan seperti cuka, lemon, buah-buahan (betik, nanas, kiwi) dan juga tenusu (susu mentega dan yogurt). Buah-buahan mengandungi sejenis enzim yang dipanggil Bromelain yang membantu memecahkan protein di dalam daging. Mengapa perlu melakukan pemerapan? Ini kerana asid dapat melemahkan struktur protein daging terlalu sekaligus menjadikannya lembut dan empuk. Perap selama 30 minit hingga dua jam dan elakkan daripada membiarkan daging terlalu lama.

Teknik Scoring Dan Slicing

Dalam istilah kulinari, scoring bermaksud memotong slits pada permukaan sekeping makanan. Kegunaan teknik scoring yang paling lazim dilakukan termasuk pemotongan seragam kecil dalam potongan daging mentah dan garis miring yang lebih mendalam.

Sementara slicing pula, adalah dengan menghiris daging dengan tipis. Idea ini adalah untuk memecahkan serat daging yang panjang dan sukar supaya mereka lebih pendek dan lebih mudah mengunyah.

meats on brown chopping baord

Garam

Tahap garam yang lebih tinggi daripada biasa menyebabkan filamen ini membengkak dan memisahkan antara satu sama lain sekaligus memecahkan protein daging. Proses ini menjadikan daging lebih lembut. Untuk tenderization (pengempukan), garam biasanya ditambah kepada daging melalui larutan garam yang terdiri daripada garam, air dan sebatian perisa lain. Apabila anda sudah empuk, cuci garam dan ketuk daging sebelum memasukkannya ke kuali panas.

Masak Perlahan

Memasak potongan daging yang sukar dengan suhu rendah suhu dalam tempoh masa yang panjang adalah cara terbaik untuk mengempukkannya. Serat yang sukar, kolagen dan tisu penghubung menjadi lebih mudah untuk dihancurkan selain menjadikan daging lebih empuk dan lembut. Namun, cara ini akan menghilangkan jus pada daging yang mana ia akan larut ke dalam air rebusan. Cara ini sesuai jika anda ingin memasak sup.

________________________________________________________________________

Kunci utama untuk memasak daging adalah berdasarkan pemilihan daging dan penggunaan teknik penyediaan daging yang betul. Dengan ini dapat disimpulkan lima teknik di atas merupakan cara untuk mendapatkan tekstur daging yang empuk dan lembut yang sesuai untuk semua jenis masakan daging. Hal ini bagi mengelakkan daging menjadi liat dan sukar untuk dimakan. Selamat mencuba!

Komen