Lina Rosli Diterbitkan 13 April 2020

Cara Mencegah Makanan Dari Cepat Basi

Cara Mencegah Makanan Dari Cepat Basi

Kerosakan makanan disebabkan oleh organisma kecil yang tidak dikenali yang dipanggil bakteria. Bakteria ada di mana sahaja kita pergi, dan kebanyakan mereka tidak membahayakan kita. Sebenarnya, sebilangan daripadanya baik untuk kita.

Apa Suka Bakteria?
Sebagai organisma hidup pergi, bakteria agak membosankan. Untuk satu perkara, mereka tidak boleh bergerak. Satu-satunya masa mereka pergi ke mana sahaja adalah apabila seseorang bergerak. Jika tidak, mereka tetap betul di mana mereka berada. Jika mereka bernasib baik, mereka dapat makan, dan jika mereka benar-benar bernasib baik, mereka akan menghasilkan semula.

Mereka melakukan ini dengan membelah dua diri yang sama. Dan kemudian masing-masing berpecah, dan sebagainya dan sebagainya. Ada yang berjaya melakukan ini dua atau tiga kali dalam satu jam.

Malangnya, semakin lama ini, semakin banyak makanan kita menjadi, kerana itulah yang mereka hidup di dalam makanan kita. Terutama makanan yang tinggi dalam protein, seperti daging, ayam, ikan, telur dan produk tenusu. 

Pasti, sesetengah daripada mereka akan pergi untuk makanan protein rendah seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi mereka yang lebih perlahan. Inilah sebabnya mengapa sebiji epal yang tersisa di kaunter dapur anda selama beberapa hari tetap selamat untuk dimakan, sementara stik jelas tidak akan dimakan. 

Makanan yang rosak berbanding Makanan yang Berbahaya
Penting untuk diperhatikan bahawa makanan yang rosak tidak semestinya makanan berbahaya. Untuk satu perkara, kebanyakan orang tidak akan makan makanan yang berbau tidak baik, kelihatan berlendir atau apa sahaja. Dan anda tidak boleh mendapatkan keracunan makanan daripada sesuatu yang anda tidak makan.

Selain itu, mikroorganisma yang menyebabkan kerosakan makanan biasa tidak semestinya memudaratkan kita. Sebenarnya, berabad-abad sebelum peti sejuk, sos paling awal dan perasa digunakan untuk menutupi selera “rasa” dan bau makanan yang telah mula merosakkan. Ini terus berlaku di bahagian dunia di mana orang tidak mempunyai unit penyejuk rumah (yang, cukup menarik, merangkumi kebanyakan orang yang masih hidup di planet ini sekarang).

Bakteria yang kita ambil perhatian dari sudut keselamatan makanan adalah “patogen” yang menyebabkan keracunan makanan. Dan patogen ini, seperti salmonella atau E. coli, tidak menghasilkan bau, selera, atau perubahan pada penampilan makanan – permukaan berlendir, misalnya, atau semacam perubahan warna.

Pengurusan Mikro
Jadi bagaimana kita mengawal nasties ini? Salah satu cara adalah untuk kelaparan mereka. Seperti yang dinyatakan di atas, bakteria memerlukan makanan untuk bertahan hidup. Singkirkan makanan, dan masalah bakteria anda hilang. Malangnya, tanpa makanan, bidang seni kuliner sangat sedikit ditawarkan.

Jadi kita akan mengandaikan bahawa makanan adalah sebahagian daripada persamaan. Bakteria masih mempunyai beberapa keperluan yang agak spesifik, yang masing-masing dapat dikawal sedikit sebanyak. Terdapat enam daripada mereka, sebenarnya. Bersama makanan, kita juga akan mengandaikan adanya oksigen. Kecuali jika anda seorang pengamal seni garde palungan, menyediakan sesuatu seperti itik confit, oksigen disertakan dengan wilayah tersebut.

Ini meninggalkan empat faktor tambahan yang boleh kita dapat:

Suhu
Masa
Kelembapan
tahap pH (Keasidan)
Pengurusan Suhu
Terdapat ucapan dalam perkhidmatan makanan: “Simpan makanan sejuk sejuk, dan pastikan makanan panas panas.”

Mengekalkan makanan sejuk sejuk bermakna menyimpannya pada suhu antara 40 F, di mana penyejukan biasa dilakukan di bawah, hingga kira-kira 0 F, di mana anda mahu pembeku anda menjadi. Bakteria masih membiak pada suhu sejuk, mereka melakukannya dengan lebih perlahan.

Pada suhu beku, pertumbuhan bakteria menjadi hampir tidak ada. Pembekuan tidak membunuh mereka, walaupun-semua itu menjadikan mereka sejuk. Sebaik sahaja anda mencairkan makanan itu, berhati-hati! Mana-mana bakteria yang ada di sana sebelum beku hanya akan memanaskan badan dan mula mengalikan semula-dengan membalas dendam.

Zona Bahaya Suhu Makanan
Anda lihat, bakteria berkembang antara 41 F dan 140 F, pelbagai suhu yang dikenali sebagai zon bahaya suhu. Mungkin tidak menghairankan, julat suhu yang sama dengan manusia berkembang.

Bukan itu sahaja, tetapi suhu alam semulajadi kita 98.6 F sangat tepat di tengah-tengah zon bahaya itu, ia tidak terlalu lucu. Bakteria tidak sabar untuk masuk ke dalam diri kita. Apabila mereka membuatnya ke usus kita, ia seperti bakteria Mardi Gras.

Untuk meminimumkan bahaya ini, makanan mudah rosak tidak boleh dibelanjakan untuk menghabiskan lebih daripada satu jam dalam zon bahaya suhu makanan-secara kumulatif. Lebih lama daripada itu dan ia mesti dimasak atau dibuang.

Menjaga Makanan Panas
Menjaga makanan panas tetap menimbulkan cabaran lain. Pertumbuhan bakteria melambatkan sekali lagi pada suhu lebih panas dari 140 F, jadi makanan panas yang sedang disajikan pada bufet, sebagai contoh, mesti lebih panas daripada itu sepanjang masa.

Perlu diingat bahawa 140 F tidak membunuh bakteria-ia hanya menghalang mereka daripada mendarab. Jika anda benar-benar mahu membunuh bakteria, anda perlu memanaskannya sekurang-kurangnya 165 F. Peraturan yang sama terpakai untuk makanan yang dimasak yang sepatutnya jatuh ke bawah 140 F-anda mendapat satu jam, jumlahnya. Selepas itu, anda perlu memanas sehingga 165 F lagi atau buangnya. Dan dengan cara ini, anda hanya boleh memanaskan semula sekali. Sekiranya turun di bawah 140 F a