Lina Rosli Diterbitkan 20 April 2020

Kenapa Meringue Anda Tidak Gebu?

Kenapa Meringue Anda Tidak Gebu?

Baru-baru ini saya ada mencuba untuk membuat Fluffy Japanese Pancake yang boleh dikatakan sangat popular dalam kalangan penggemar dessert. Pada pendapat saya, bahan yang diperlukan untuk menyediakan pancake tersebut adalah tidah susah atau renyah. Cuma, bahagian paling penting untuk mendapatkan pancake yang gebu adalah penyediaan meringue yang sempurna.

Sewaktu menyediakan meringue, saya mendapati terdapat beberapa kesalahan yang telah dilakukan menjadikan pancake saya tidak seperti yang diidamkan. Berikut adalah beberapa sebab mengapa meringue anda tidak kembang dan gebu:

Menambah Gula Terlalu Cepat

Meringue merupakan salah satu jenis manisan yang popular di Perancis, Swiss, dan Itali. Meringue diperbuat daripada putih telur yang dikacau bersama gula serta bahan tambahan lain seperti lemon, cuka atau krim tartar. Untuk mendapatkan meringue yang gebu, anda perlu mencampurkan gula dengan putih telur supaya struktur yang dihasilkan adalah lebih stabil. 

Namun, bilakah patut anda masukkan gula ke dalam putih telur? Anda perlu memasukkannya apabila buih pada putih telur telah mengembang. Tambahkan gula sedikiyt demi sedikit sambil mesin diputar. Elakkan masuk gula terlalu awal dan pastikan anda mengambil masa yang secukupnya untuk mengembangkan putih telur sehingga gebu.

Menggunakan Mangkuk Yang Kotor

Walaupun terdapat sedikit sisa minyak di bahagian dalam mangkuk atau sebilangan kecil kuning telur pada mixer anda, ia akan menghalang putih telur anda daripada berbuih dengan betul. 

Oleh itu, asingkan telur satu persatu ke dalam mangkuk kecil, dan kemudian masukkan putih telur secara berasingan ke dalam mangkuk pengadun yang lebih besar. Selain mangkuk yang kotor, mangkuk yang basah juga akan menghalang meringue anda daripada membentuk puncak yang gebu. Oleh itu, pastikan mangkuk anda bersih dan kering, dan sebaiknya gunakan mangkuk stainless steel apabila ingin menyediakan meringue.

Tidak memukul Putih Telur Terlalu Lama

Salah satu kesalahan yang paling biasa adalah tidak memukul telur cukup lama, atau terlalu cepat memasukkan bahan-bahan lain. Namun, terdapat situasi di mana jika anda memukul terlalu lama, ia juga akan mengakibatkan putih telur telah rosak dan menghasilkan tekstur yang kasar. Putih telur yang perlu dipukul atau digaul dengan betul yang mana hasilnya akan kelihatan berkilat dan lembap.

________________________________________________________________________

Berikut adalah beberapa kesalahan yang saya lakukan sewaktu menyediakan meringue untuk souffle atau fluffy japanese pancake saya. Di harap anda tidak akan melakukan kesilapan yang sama sewaktu menyediakan meringue tidak kira untuk pavlova atau lain-lain. Selamat mencuba!