Carian
Adakah Waranti Kereta Akan Terkesan Jika Anda Lambat Servis Kereta?
May 14, 2020 Lina Rosli

Bilakah kali terakhir kereta anda diservis? Jika anda servis setiap enam bulan, jangan risau kerana kereta anda masih di dalam keadaan yang baik. Namun, jika lebih dari setahun yang lalu, maka anda perlu membuat temujanji untuk servis kereta anda di pusat servis berhampiran. 

Mengapa servis kereta biasa penting?

Kereta anda akan mula hilang kecekapan apabila barang seperti spark plug atau palam cahaya sudah tidak berfungsi dengan baik, kualiti udara juga akan menurun jika penapis udara tidak diganti dan kos lain juga akan bertambah jika tidak diganti pada waktunya.

Bolehkan anda melambatkan servis atau waktu penyelenggaraan kereta?

Pengilang mengesyorkan agar kereta diservis setiap 12,000 batu atau setiap 12 bulan. Beberapa kereta mempunyai sistem diagnostik sendiri, yang akan memberi tahu bila masa perkhidmatan kereta akan tiba. Pemandu dinasihatkan untuk tidak mengabaikan tanda-tanda amaran ini walaupun ia berlaku sebelum 12 bulan atau 12,000 batu telah dicapai.

Jenis Servis Tempoh Servis
Penyelenggaraan biasa Jika minyak atau penapis perlu diganti
Penyelenggaraan Interim Setiap 6 bulan atau 6,000 batu
Penyelenggaraan Penuh Setiap 12 bulan atau 12,000 batu

Terdapat dua jenis penyelenggaraan yang perlu dilakukan, penyelenggaraan biasa dan penyelenggaraan kerosakan. Sekiranya anda tidak mengganti minyak enjin, ia akan bertukar menjadi gelap atau hitam sekaligus menjadikan enjin kereta kurang cekap dan akan menjadi lebih panas.

Sekiranya anda tidak membersihkan atau mengganti penapis udara, enjin harus bekerja lebih keras untuk membakar bahan bakar anda. Hal ini kerana, semakin sedikit bahan bakar dibebaskan, semakin kurang berkesan bahan bakar (petrol) untuk dibakar.

Selain itu, jika terdapat kebocoran minyak enjin, ia juga boleh menyebabkan kerosakan pada keseluruhan kereta.

Adakah Lambat Servis Kereta Akan Memberi Kesan Kepada Waranti?

Sekiranya berlarutan terlalu lama, ia akan membatalkan jaminan kereta, seperti dinyatakan dalam polisi pengilang kenderaan seperti Perodua atau Proton.

Jika anda memiliki kereta baru, melambatkan servis bukanlah masalah besar untuk kesan masa pendek pada kereta tetapi untuk jangka masa panjang, ia boleh menjadi lebih teruk.

________________________________________________________________________

Jumlah kilometer servis ini adalah cadangan dan sebagai langkah berjaga-jaga. Sekiranya timbul masalah jaminan, rekod servis sebelum itu akan dijadikana sebagai bukti penyelenggaraan. Anda disarankan untuk mematuhi tempoh temujanji anda, hal ini bagi mengelakkan hal lain berlaku.

Jika anda mempunyai masalah untuk menghantar servis pada tarikh tertentu, anda mungkin boleh berurusan dengan pusat servis yang mana meminta untuk memberi tarikh yang lebih jauh dengan tambahan jarak kilometer.

Komen