Lina Rosli Diterbitkan 14 May 2020

Generasi Keibubapaan Natif Digital

Generasi Keibubapaan Natif Digital

Oleh Nana Murugesan, Pengarah Urusan, International Markets, Snap Inc.

Keibubapaan generasi akan datang selalu menimbulkan cabaran dan peluang baru. Lagipun, ibu bapa baru membesarkan anak-anak mereka dalam dunia yang sangat berbeza dengan yang mereka alami semasa kecil mereka sendiri. Selama beberapa dekad yang lalu, teknologi juga telah mengubah keadaan secara lebih mendasar dengan ibu bapa hari ini meningkatkan generasi yang kadang-kadang dapat merasakan seolah-olah mereka berbicara bahasa yang sama sekali berbeza dengan mereka.

Dalam tulisannya pada tahun 2001 “Digital Native, Digital Immigrants,” penulis Marc Prensky mengatakan bahawa kedatangan dan penyebaran teknologi digital yang cepat pada pergantian abad ini telah mewujudkan satu generasi peribumi digital yang telah tumbuh dalam teknologi dan yang terpisah dari generasi sebelumnya yang datang untuk belajar teknologi.

Ibu bapa masa kini menghadapi cabaran mengasuh orang asli digital dalam dunia yang pesat berkembang yang anak-anak mereka faham dan menyesuaikan diri dengan jauh lebih baik daripada mereka sendiri. Tetapi walaupun kadang-kadang terasa seperti mereka mendiami dunia yang berbeza, ada cara di mana ibu bapa dapat merapatkan jurang.

Ibu bapa selebriti seperti Reese Witherspoon dan Julianne Moore telah menyedari bahawa Snapchat adalah cara yang baik untuk berkomunikasi dengan anak-anak remaja mereka. Platform ini boleh menjadi sebahagian daripada persediaan digital ibu bapa untuk mengekalkan dan mengembangkan hubungan intim dengan keturunan asli digital mereka

Fahami pemikiran mereka untuk memahami tindakan mereka
Satu kajian yang dilakukan oleh Snap Inc, The Friendship Report, meneroka persahabatan dalam empat generasi umur yang berbeza, dari Gen X hingga Gen Z. Walaupun Millennials dan Gen Zs dapat diklasifikasikan sebagai penduduk asli digital, terdapat beberapa perbezaan penting dalam cara mereka berinteraksi dan hadir diri mereka di dunia (digital).

Dari Laporan Persahabatan, 37% Gen Z di Malaysia didapati lebih selektif terhadap orang-orang yang mereka biarkan ke dalam lingkaran teman rapat mereka, berbanding dengan Millennials, yang selesa berkongsi hubungan intim di luar sempadan teman rapat mereka.

Ini juga ditunjukkan dalam pilihan yang berbeza untuk platform sosial dan pesanan. Walaupun rangkaian sosial dibina untuk mengatur representasi digital diri seseorang, penekanan Snapchat pada privasi dengan reka bentuk menawarkan kemampuan untuk mengawal siapa yang mempunyai akses ke Snaps anda, adalah salah satu sebab Gen Z memilihnya daripada platform lain yang lebih umum. Gen Z tempatan (27%) lebih enggan daripada Gen Y (56%) untuk berkongsi kemas kini hidup secara terbuka di Facebook.

Di Snapchat, kami telah memikirkan banyak cara bagaimana memberi peluang kepada anak muda untuk berinteraksi secara kreatif, selamat dan positif dengan rakan rapat mereka ketika dalam talian. Aplikasi kami dibina dengan penuh privasi – bermula dengan ephemerality – dan direka untuk memerangi pertandingan populariti dalam talian yang didorong oleh platform lain. Sejajar dengan itu, Snapchat sengaja dirancang untuk bebas dari metrik kesombongan awam seperti suka, komen atau perkongsian. Tumpuan kami adalah untuk mencipta pengalaman yang menyeronokkan dan mengejutkan yang menjadikan gambar dengan rakan terbaik anda menjadi menyeronokkan. Kami sangat yakin bahawa terdapat pelbagai jenis masa skrin dan kita harus menilai kualiti dan bukan kuantiti.

Dapatkan panjang gelombang mereka
Walaupun jejak ibu bapa yang biasa berusaha untuk bersenang-senang, pinggul atau keren akan mengatasi kita semua, ada cara untuk belajar dan memahami bahasa asli digital anda. Salah satu caranya adalah dengan bertemu dengan mereka sebagai persamaan dan menunjukkan pemahaman, yang dimulai dengan menghilangkan pertimbangan dan nostalgia tentang “apa adanya”.

Salah satu kaedah terbaik untuk mengenali seseorang adalah dengan mencari aktiviti untuk dikongsi. Walaupun penonton Snapchat sebagian besar terdiri dari asli digital Millennial dan Gen Z, ada banyak yang menarik bagi semua orang, bukan hanya remaja. Buat akaun dan terokai aplikasi pemesejan, yang menawarkan hiburan melalui Discover dan Snap Games, dan pengalaman AR melalui Lensa. Mengapa tidak mengalihkan sembang kumpulan keluarga anda ke Snapchat, jadi anda boleh membincangkan dan meraikan momen keluarga yang tulen dan penuh dengan kawalan penuh terhadap perkara yang dikongsi di luar kumpulan?

Perkara yang tidak mereka ajarkan di sekolah
Pada zaman dan zaman sekarang di mana maklumat tersedia dengan satu sentuhan jari, kita mempunyai akses ke video beresolusi tinggi dengan tahap tertinggi, dan tahap terendah umat manusia. Penting untuk tidak merasa terbeban, dan mengatasi keadaan yang menimbulkan kegelisahan ini dengan mendidik diri kita dan anak-anak kita. Ajar mereka untuk menjadi pengguna yang arif yang menilai secara kritis maklumat yang mereka peroleh melalui internet. Salah satu langkah utama adalah belajar untuk berhati-hati ketika memilih kedai berita, yang merupakan amalan sepanjang hayat.

Discover adalah platform yang disusun, dengan rancangan dan berita yang berasal dari sumber berita yang dipercayai, dan apa yang anda sampaikan tidak berdasarkan aktiviti rakan – mencegah penyebaran berita palsu yang meluas, atau membuat ruang gema.

Keibubapaan sering kali melibatkan satu kaki pada masa sekarang dan kaki yang lain pada masa depan yang tidak diketahui. Walaupun semua ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka, kita dapat belajar menjadi lincah, dan bekerjasama dengan orang asli digital kita. Sepanjang perjalanan, mereka mungkin mengajar kita satu atau dua perkara tentang dunia baru yang berani ini, walaupun mereka tidak dapat membayangkan masa sebelum telefon bimbit menjadi pintu masuk ke seluruh dunia.