Carian
Mengapa Kelopak Mata Anda Akan Bergetar Tanpa Sedar?
June 16, 2020 Lina Rosli

Mengapa Kelopak Mata Anda Akan Bergetar Tanpa Sedar?

Pernahkah anda mengalami masalah yang mana anda merasakan kelopak mata anda bergetar? Kelopak mata bergetar atau eyelid twitching (myokymia) adalah kekejangan yang berulang pada otot kelopak mata. Getaran ini biasanya berlaku pada kelopak atas, namun ia masih boleh berlaku pada kedua-dua kelopak mata atas dan bawah.

Bagi kebanyakan orang, kekejangan ini adalah tidak sakit dan ringan yang mana terasa seperti tarikan lembut pada kelopak mata. Terdapat juga kemungkinan yang mana individu boleh mengalami kekejangan yang cukup kuat untuk memaksa kedua kelopak mata ditutup sepenuhnya. Walau bagaimanapun, keadaan ini berbeza yang penyakit blepharospasm.

Apa itu blepharospasm? Ia adalah pengecutan otot kelopak mata yang disebabkan fungsi otak yang abnormal telah mengawal otot di muka.

Adakah Kekejangan Kelopak Mata Ini Berlaku Untuk Tempoh Yang Lama?

Kekejangan pada kelopak mata biasanya berlaku setiap beberapa saat selama satu atau dua minit.

Namun, getaran ini tidak dapat diramalkan. Ia juga boleh berlaku dan berterusan selama beberapa hari. Untuk anda yang kerap mengalami getaran pada kelopak mata ini tidak perlu risau kerana kekejangan ini tidak menyakitkan dan tidak berbahaya, tetapi ia mungkin mengganggu anda. Sebilangan besar masalah ini akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan.

Dalam kes yang jarang berlaku, kekejangan kelopak mata mungkin merupakan tanda amaran awal mengenai gangguan pergerakan kronik, terutama jika kekejangan disertai oleh kekejangan wajah yang lain atau pergerakan yang tidak terkawal.

left human eye closeup photography

Apakah Faktor Yang Menyebabkan Kelopak Mata Bergetar?

Faktor getaran kelopak mata yang paling biasa adalah disebabkan tekanan. Apabila kita mengalami tekanan, semua otot kita sentiasa berjaga-jaga termasuk otot kelopak mata kita. Oleh kerana kulit di sekitar mata kita sangat tipis dan sensitif, kita merasakan getaran dengan jelas.

Mata yang letih juga boleh menjadi penyebab kelopak mata. Disebabkan kita berada dalam dunia digital masa kini, kita sering duduk di hadapan skrin dan akan meletakkan mata kita dalam keadaan tertekan. Sebagai contoh, jika kita melihat skrin dengan dengan kerap, otot-otot kelopak mata akan menjadi sangat tegang dan jika dilakukan secara berlebihan akan mencetuskan penglihatan mata.

Bukan itu sahaja, kurang magnesium juga boleh mencetuskan getaran kelopak mata. Sekiranya badan anda mempunyai magnesium terlalu sedikit, kelopak mata anda tindak balas kelopak mata akan terjejas. Zat magnesium ini penting untuk tubuh kita kerana ia akan menstabilkan membran yang mengelilingi sel saraf kita. Hal ini bagi memastikan bahawa tidak semua rangsangan akan dihantar ke sel saraf kita. Sekiranya kita kekurangan magnesium, kita akan mengalami getaran yang tidak terkawal.

Bagaimana kita dapat mengelakkan kelopak mata bergetar dalam situasi seperti itu?

Relaksasi membantu mengatasi tekanan. Anda boleh melakukan yoga atau meditasi dapat membantu merehatkan mata. Sekiranya anda mengalami tekanan yang berlanjutan dengan tekanan psikologi, latihan autogenik atau psikoterapi juga adalah disyorkan.

Selain itu, urutan mata juga boleh membantu mengurangkan tekanan otot mata. Anda boleh mengurut dengan memicit perlahan bahagian mata atau menaikkan kening.

________________________________________________________________________

Jika anda merasakan kelopak mata anda mula bergetar, jangan panik. Getaran ini boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, sama ada hanya berlaku pada bahagian atas sahaja atau kedua-duanya sekali. Ia juga biasanya tidak berbahaya, walaupun berterusan selama beberapa hari.

Komen