Carian
Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sekiranya Berlaku Langgar Lari?
June 23, 2020 Lina Rosli

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sekiranya Berlaku Langgar Lari?

Pernahkah anda berada di dalam keadaan atau situasi berlakunya kemalangan langgar lari? Jika ya, apakah tindakan pertama yang anda lakukan sekiranya anda berada di dalam situasi berkenaan?

Jika kemalangan biasa, sudah tentu anda boleh menyelesaikan masalah tersebut dengan membuat laporan kepada pihak berkaitan atau menguruskannya dengan individu yang terbabit. Namun, jika sebaliknya yang mana kemalangan yang disebabkan oleh kecuaian pemandu lain dan individu tersebut tidak ingin menyelesaikannya maka ada tindakan khusus yang perlu dilakukan segera. 

Hal ini kerana, pasti anda akan tertanya-tanya apa kesan langgar lari ini kepada polisi insurans kenderaan anda, terutamanya jika tidak ada saksi kemalangan dan tidak ada cara untuk mengetahui siapa yang bertanggungjawab.

Apa yang Perlu Dilakukan dalam Kemalangan Langgar Lari (Hit-and-Run)?

Tindakan pertama yang perlu anda lakukan adalah dengan mengambil gambar kenderaan anda dan catat semua butiran mengenai kerosakannya, termasuk:

  1. Bahagian yang terlibat atau rosak akibat kemalangan.
  2. Berapa banyak kerosakan yang ada.
  3. Tarikh dan masa anda menemui kerosakan sekiranya kenderaan anda diparkir pada waktu itu.
  4. Tempat berlakunya kemalangan.
  5. Sekiranya kenderaan anda di tempat letak kenderaan ketika kejadian itu berlaku, cari kamera atau rakaman video di sekitar kawasan tersebut yang mungkin merakam kemalangan itu.

Sekiranya anda melihat pemandu yang melanggar kereta anda, catat semua maklumat mengenai dia dan kenderaan yang dipandu. Itu merangkumi jenama, model, warna kereta dan nombor plat kenderaan

Adakah terdapat orang terdekat yang melihat kemalangan tersebut? Sekiranya ada, berbincanglah dengan mereka dan minta mereka berkongsi perincian tentang apa yang mereka saksikan. Bukan itu sahaja, anda juga perlu mendapatkan maklumat seperti nama dan nombor telefon mereka supaya pegawai polis atau syarikat insurans  dapat melakukan pertanyaan lanjut berkaitan kemalangan.

Semakin banyak maklumat yang anda ada mengenai kemalangan itu, semakin baik bagi anda ketika mengemukakan tuntutan kemalangan akibat kemalangan kepada syarikat insurans anda.

Adakah Anda Masih Perlu Melaporkan Kemalangan Kepada Pihak Polis?

Ia adalah penting untuk anda melaporkan kemalangan itu kepada polis dalam tempoh masa 24 jam dari waktu kejadian itu. Tahukah anda meninggalkan tempat kemalangan adalah satu kesalahan yang serius dan pemandu yang melanggar akan menerima akibatnya sekiranya mereka ditangkap. 

Sekiranya anda memandu ketika kemalangan berlaku, anda harus memastikan bahawa tidak ada orang lain yang cedera dan kemudian memindahkan kereta ke tempat yang selamat. Jangan cuba mengikuti pemandu yang melarikan diri dari tempat kejadian. Sekiranya kereta anda di tempat letak kenderaan, tunggu polis tiba. Setelah polis mengambil laporan mereka, pastikan anda mendapatkan salinannya. Selepas itu, laporkan kemalangan itu kepada syarikat insurans anda dengan segera.

Bagaimana Anda Perlu Melaporkan Kemalangan Kepada Syarikat Insurans?

Langgar lari akan dilindungi di bawah laporan perlanggaran, dan anda perlu membayar sedikit caj untuk laporan tersebut. Namun, jika polis mengenal pasti pelakunya yang sebenar, kerosakan kenderaan anda mungkin dibayar melalui bahagian pampasan langsung-kerosakan harta benda dari polisi insurans. Biasanya, tidak ada pemotongan yang terlibat semasa perlindungan kerosakan pampasan langsung-harta benda dicetuskan.

Walaupun begitu, jangan risau mengenai kesan kemalangan kepada insurans anda kerana anda tidak bersalah dalam kemalangan itu. Premium insurans kereta anda juga tidak akan meningkat akibat mengemukakan tuntutan.

________________________________________________________________________

Di kebanyakan negara, langgar lari dianggap sebagai kesalahan kemalangan. Sekiranya langgar lari hanya berkaitan dengan harta benda (seperti kereta yang melanggar kereta lain) biasanya dianggap sebagai kesalahan. Walau bagaimanapun, jika kemalangan itu melibatkan mencederakan orang lain, anda mungkin akan dikenakan hukuman berat. Dari segi undang-undang, jika anda terlibat dengan keadaan ini, anda diminta berhenti di tempat kejadian dan menelefon 911. Anda juga harus mendapatkan maklumat peribadi atau maklumat insurans, jika perlu.

Komen