Carian
Benarkah Tayar Lebar Akan Menghasilkan Cengkaman Yang Lebih Kuat?
June 23, 2020 Lina Rosli

Benarkah Tayar Lebar Akan Menghasilkan Cengkaman Yang Lebih Kuat?

Tidak dinafikan bahawa tayar yang lebih lebar biasanya mempunyai daya tarikan yang lebih baik yang mana berkaitan dengan komposisi tayar. Ukuran dan lebar tayar kenderaan anda menentukan mempengaruhi pengendalian kenderaan.

Terdapat beberapa faktor yang menentukan penggunaan tayar lebar untuk kenderaan anda: 

  • Tujuan dan prestasi kenderaan
  • Berat dan kestabilan kenderaan anda
  • Ketersediaan tayar dalam pelbagai saiz
blue Honda vehicle beside vehicle wheel and tire set

Dalam kebanyakan situasi, anda disarankan untuk menggunakan ukuran dan lebar tayar yang sama dengan saiz asalnya. Hal ini bagi memastikan bahawa anda mempunyai cengkaman optimum untuk keseluruhan prestasi kenderaan anda.

Apa yang dianggap sebagai tayar lebar?

Lebar tayar anda ditandakan di permukaan sisi setiap tayar dalam format berikut: P225 / 55R16. 225 adalah lebar tayar yang diukur dalam milimeter. Tayar yang lebar adalah saiz tayar yang lebih besar berbanding tayar yang dikeluarkan pengeluar/pengilang. 

Anda boleh mengetahui saiz tayar stok di pelakat pada pintu kereta bahagian pemandu.

Perlukah anda menukar tayar asal ke tayar yang lebih lebar?

Secara umumnya, pemilihan saiz tayar yang lebih lebar adalah bergantung kepada keperluan pemanduan atau peningkatan prestasi. Hal ini kerana, jika anda menggunakan tayar lebar, ia akan:

  • Meningkatkan cengkaman sewaktu pecutan
  • Memegang atau mencengkam permukaan dengan lebih kemas ketika menggunakan hand-brake.
  • Mengurangkan risiko gelincir di kaki jalan
orange traffic cone near pile of vehicle tires

Kebiasaannya, tayar lebar ini sesuai untuk kenderaan di trek lumba. Selain itu, ia juga membantu menyokong berat kereta dan boleh digunakan untuk tempoh yang lebih lama. Tayar yang lebih lebar turut meningkatkan asas sokongan dan menjadikannya sukar untuk membalikkan jika berlaku kemalangan.

Adakah Tayar Lebar Lebih Baik Dari Tayar Nipis?

Mengapa tayar dengan diameter besar adalah lebih baik berbanding tayar dengan diameter kecil? Jawapan untuk soalan ini terletak pada pesongan tayar. Setiap tayar diratakan sedikit di bawah beban. Ini mewujudkan kawasan hubungan rata.

Kedua-dua jenis dan ukuran tayar mempunyai tekanan inflasi dan kontak yang sama. Tayar yang lebar diratakan lebih lebar sedangkan tayar nipis mempunyai kawasan kontak yang lebih kecil namun menjadi lebih panjang. Oleh sebab itu, kawasan kontak yang lebar akan memberikan cengkaman yang lebih banyak dan kuat.

Komen