Bagaimana Untuk Mengetahui Saiz Seluar Yang Sesuai Untuk Anda?

Pernahkah anda berasa sukar untuk mendapatkan saiz seluar yang sepadan dengan badan anda? Lebih-lebih lagi pada masa kini, kebanyakkan butik pakaian atau pasaraya tidak membenarkan pengunjung atau pembeli untuk mencuba dahulu pakaian.

Antara faktor yang perlu diberi keutamaan adalah lebar pinggang, bentuk kaki dan juga potongan seluar. Ketiga-tiga faktor ini akan memberi kesan kepada pemilihan saiz yang tepat. 

Jenis potongan seluar yang boleh didapati di pasaran termasuk Jeggins, Skinny Fit, Boyfriend Fit, Regular, Boot Cut dan Lose Fit. Pemilihan jenis potongan ini bergantung kepada kesesuaian si pemakai dan juga acara apa yang bakal dihadiri. Ketinggian pinggang seluar juga memerlukan pengukuran yang tepat. Sebagai contoh, seluar dengan pinggang yang rendah disebut hipsters. Sementara seluar dengan pinggang yang tinggi disebut high-waist

hanged jeans lot

Panduan untuk memilih saiz seluar yang tepat

Untuk mengetahui ukuran anda, anda perlulah mengukur pinggang terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkan pita pengukur di titik tengah badan dan catatkan ukurannya. Contohnya, jika ukuran saiz pinggang anda adalah 32.5, maka anda boleh genapkannya menjadi W34 (waist-34). Kemudian, dengan menggunakan pita pengukur juga anda boleh mengukur panjang langkah hingga kaki anda untuk mendapatkan panjangnya.

Sekiranya anda ingin membeli seluar slack, anda harus memastikan bahawa ukuran berhenti sebelum tanah. Dengan cara ini, anda akan memastikan bahawa mereka jatuh dengan kemas di bahagian atas kasut anda. Ia berbeza dengan seluar kasual biasa kerana untuk memastikan bahawa seluar anda tidak cepat kotor.

woman in black leather boots

Dalam semua kes, pertimbangkan jenis potongan seluar yang ingin anda beli. Jelas sekali potongan kecil perlu dibeli dengan ukuran lebih besar berbanding potongan seluar yang longgar kerana ia mempunyai lebih banyak ruang di pergelangan kaki.

Akhir sekali, semasa mengambil ukuran, pastikan pita pengukur diletakkan dengan selesa, dan tidak terlalu tidak ketat. Hal ini bagi memberi ruang atau saiz yang sesuai jika terdapat kesilapan teknikal sewaktu mengambil ukuran. Harus diingatkan juga yang mana semua pengukuran harus dibuat ke dalam julat inci atau sentimeter terdekat. Selamat mencuba!