Carian
Kenali Tayar Run-Flat – Boleh Dipacu Pada Tekanan Udara Yang Rendah
July 23, 2020 Lina Rosli

Kenali Tayar Run-Flat – Boleh Dipacu Pada Tekanan Udara Yang Rendah

Seperti yang kita ketahui, tayar mempunyai pelbagai jenis saiz mengikut kesesuaian penggunaan dan kapasiti kereta. Jenis tayar yang biasa digunakan oleh kebanyakan kereta adalah tayar normal atau tayar biasa. Namun, tahukah anda mengenai kewujudan tayar run-flat?

Apa itu tayar run-flat? Bagaimana ia digunakan? Tayar run-flat (RFT) dibina dengan dinding sisi bertetulang yang menjadikannya lebih kaku dan keras. Jenis tayar ini dapat memacu antara 50 dan 100 batu yang mana bergantung pada jenisnya selain boleh digunakan pada jarak sekitar 50 mph dengan udara rendah atau tanpa udara.

Perbezaan antara tayar run-flat dan standard

Untuk tayar jenis normal, jika terdapat perbezaan yang besar pada kuantiti udara dalam tayar untuk kedua-dua bahagian tayar. Apabila ia tidak sama, pengendalian kereta akan menjadi tidak seimbang selain tidak mempunyai kestabilan yang baik. Lebih-lebih lagi jika dipandu pada kelajuan yang maksima dan seaktu di selekoh.

Sementara tayar RPT pula, jika kereta telah kehilangan banyak udara, contohnya ketika pancit, tayar ini mempunyai dinding sisi yang kuat dan kaku untuk menampung berat kenderaan ketika tekanan udara hilang. Walau bagaimanapun, penggunaan tayar yang rata sejauh 50 batu memerlukan kekuatan yang lebih. Disebabkan tayar ini lebih kukuh dan keras, ia lebih stabil berbanding yang biasa jika dipacu menggunakan tayar yang kurang angin. Hal ini kerana, memandu dengan tayar yang kempis meningkatkan kesan geseran selain menghasilkan lebih banyak haba yang melembutkan getah dan menyebabkan dinding samping kendur lebih jauh. 

Bukan itu sahaja, cara pembuatan RFT juga memberikan ketahanan tayar yang lebih lama dan lambat usang berbanding tayar standard. Sekiranya anda mencampur-adukkan dan menggunakan kedua-dua jenis tayar dalam satu kereta, anda mungkin akan merasakan perbezaan yang ketara dalam kedalaman tapak tayar antara gandar depan dan belakang anda. Ini boleh mengakibatkan masalah lain jika salah satu tayar tidak beroperasi dengan baik.

Kos Yang Diperlukan

RFT juga disebut tayar tekanan sifar. Bagi anda yang menggunakan tayar jenis ini, anda perlu membayar lebih banyak daripada tayar biasa. Selain itu, tayar jenis run-flat juga memerlukan anda untuk menggantikannya lebih awal. Hal ini kerana, RFT lebih cepat haus apabila telah berjalan sekitar 6,000 batu pada kelajuan standard.

Walaupun kebanyakan pengeluar mengatakan bahawa tiada kesan yang akan berlaku jika memandu jarak jauh dengan RFT yang rata boleh merosakkan pembinaan dalaman tayar. Jadi, adakah tayar RFT boleh dipacu ketika tiada angin? Jawapannya, anda tidak digalakkan untuk mengendalikan tekanan udara sangat rendah. Anda bukan sahaja akan merosakkan tayar tetapi juga berisiko merosakkan roda.

Adakah Pengendalian Tayar Run-Flat Lebih Rumit?

Memandu dengan udara yang sangat rendah menghasilkan lebih banyak haba yang boleh merosakkan getah dan plas. Adalah sukar untuk mengesan kerosakan dalaman seperti itu. Sekiranya pembaikan dapat dilakukan, periksa kedai harus menggunakan mesin pelekap gaya rim-clamp untuk memasang kembali tayar dan berhati-hati agar tidak merosakkan sensor TPMS.

Ketahuilah bahawa setelah tayar normal ditukar kepada tayar RFT, ia mungkin membatalkan semua aspek jaminan yang lain.

Manakah Yang Lebih Baik?

RFT menawarkan kemudahan dan tindak balas stereng yang cepat. Anda boleh keluar dari jalan raya yang sibuk ketika anda mempunyai flat atau melangkau menukar tayar ketika hujan sejuk. Sekiranya tiba-tiba mengempis, anda akan mempunyai lebih banyak kestabilan ketika memandu dengan kerosakan tayar.

Tayar Run-Flat atau Tidak?

Sebilangan pemandu mendapati bunyi tayar run-flat kedengaran sedikit bising dan kuat. Bukan itu sahaja, RFT lambat kendur jika udara rendah, sangat penting untuk mengekalkan tekanan yang betul dan memastikan sistem TPMS berfungsi setiap saat. Jadi, pada pendapat saya sendiri, adalah lebih baik jika anda menggunakan tayar biasa sahaja kerana kos dapat dijimatkan selain tidak mengganggu operasi kenderaan yang lain.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggantikan run-flat  yang ada di kereta anda dengan tayar standard, ia boleh dipasangkan pada roda sedia ada anda. Mereka akan sesuai dengan baik selagi ukurannya sama.

________________________________________________________________________

Secara keseluruhan, penggantian tayar run-flat adalah disyorkan tetapi tidak diperlukan. Sekiranya menukar dari tayar run-flat menjadi tayar konvensional, anda perlu menggantikan keempat-empat tayar. Mencampurkan tayar run-flat dan konvensional dapat mengurangkan kestabilan pengendalian kenderaan dengan ketara.

Komen