Tali Pinggang Dipakai Dari Arah Kiri Ke Kanan Atau Sebaliknya?

Di almari pakaian wanita, tali pinggang nampaknya merupakan salah satu barang yang penting. Ada sebilangan besar wanita memakainya dengan seluar, skirt dan juga gaun.

Walau bagaimanapun, tali pinggang ini tidak mempunyai tujuan praktikal atau gaya yang khusus untuk memakainya. Perincian yang kelihatan kecil ini melengkapkan gaya pakaian anda sekaligus membuatnya kelihatan lebih selesa. Ia juga adalah bahagian aksesori yang boleh mengubah watak penampilan anda serta menekankan gaya yang ingin anda tampilkan.

blue red and black strap

Tapi bagaimana pula dengan gaya pemakaiannnya? Bagi menjawab persoalan ini, Tajria hari ini akan membincangkan kepada anda cara pemakaian tali pinggang dan juga arah yang betul untuk memakai tali pinggang.

1. Memakai tali pinggang adalah memakai tali pinggang pada gelung tali pinggang.

Sekiranya pakaian mempunyai gelung tali pinggang dan mereka kelihatan dalam pakaian, anda memerlukan tali pinggang. Walaupun anda mungkin tidak memerlukan tali pinggang untuk menjadikan seluar atau skirt anda tetap di tempatnya, tali pinggang tetap harus dipakai. Sehelai pakaian dengan gelung tali pinggang yang dipakai tanpa tali pinggang akan kelihatan pelik dan seolah-olah ada sesuatu yang hilang. Lebih-lebih lagi jika anda tucked in atau memasukkan baju ke dalam seluar.

2. Tidak perlu tali pinggang jika gelung tali pinggang tidak kelihatan.

Sekiranya gelung tali pinggang tidak kelihatan pada pakaian anda, tali pinggang tidak diperlukan. Ia juga adalah tidak digalakkan kerana jika tali pinggang yang dipakai di bawah bahagian baju akan menjadikan baju di bahagian seluar tidak kemas dan kelihatan tebal.

3. Gayakan pakaian kasual dengan tali pinggang.

Tali pinggang adalah aksesori yang mudah untuk dipakai dengan baju kasual, seluar jeans dan pelbagai jenis pakaian kasual anda. Tetapi kadang-kadang, tali pinggang boleh memberikan imej yang terlalu kuat. Jadi, anda boleh memilih tali pinggang kulit yang lebar jika anda ingin tampil ranggi, sementara tali pinggang kulit yang halus atau kanvas ketika memakai gaun. 

blue leather belt

Adakah anda perlu memakainya dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri?

Jawapannya adalah kebiasaanya, tali pinggang lelaki dibuat untuk dipakai dari kanan ke kiri iaitu berlawanan arah jarum jam di pinggang ketika melihat ke bawah, dan kancing (buckle) dan ekornya berakhir di sebelah kiri seluar.

Manakala sebahagian besar tali pinggang wanita dibuat untuk dipakai dengan cara yang bertentangan iaitu dari kiri ke kanan sehingga kancing (buckle) dan ekornya berada di sebelah kanan garis tengah bahagian depan badan.

Selain itu, anda harus memadankan buckle logam dengan jam tangan dan kulit tali pinggang dengan kasut anda bagi lelaki.