Lina Rosli Diterbitkan 6 August 2020

Bolehkah Pokok Herba Ditanam Dalam Satu Bekas Yang Sama?

Bolehkah Pokok Herba Ditanam Dalam Satu Bekas Yang Sama?

Selain pokok bunga dan tumbuhan yang sering digunakan dalam masakan, pokok herba juga boleh ditanam sendiri di rumah anda. Jika anda perasan, kebanyakan orang sering menanam pokok mengikut jenis atau varian pokok. Namun, tahukah anda bahawa terdapat pokok yang boleh ditanam sekali dalam satu bekas?

Terdapat beberapa peraturan umum untuk menanam pokok herba ini bersama-sama di dalam satu bekas. Antara perkara yang mustahak dalam hal ini adalah pertimbangkan ketinggian semasa memilih herba untuk tumbuh bersama di dalam bekas yang sama.

green leaves on brown wooden table

Herba yang mempunyai dahan yang tinggi seperti pokok jintan, akan kelihatan agak tidak masuk akal untuk saiz pasu atau bekas yang kecil. Jika ia dicampurkan dengan beberapa pokok herba yang lain, ia pasti akan kelihatan sangat mampat dan sesak di dalamnya.

Pastikan anda memilih tanaman atau pokok herba dengan keperluan pengairan biasa semasa mencampurkannya di dalam bekas. Walaupun hampir semua tumbuhan memerlukan matahari, ada yang memerlukan lebih banyak keperluan air berbanding tumbuhan yang lain. Contohnya, rosemary, thyme dan sage agak kering, tetapi selasih dan pasli lembut memerlukan kelembapan yang lebih konsisten.

six leafy vegetables

Juga, jika anda tidak terlalu fokus dan kerap lupa untuk menyiram tanaman, mungkin hanya ingin memilih pokok herba yang tahan lasak dan boleh hidup di tanah yang kering.

Antara pokok herba yang tahan lasak adalah daun pudina. Daun pudina mempunyai kecenderungan untuk tumbuh secara merata ke ruang tanaman lain. Berhati-hati dengan jenis pudina yang ditanam bersama. Contohnya, jika anda menanam sebiji pudina lemon dengan spearmint, mereka akan mendebunga silang. Walaupun ini mungkin menjadi eksperimen yang menarik, tapi saya pasti ia bukan kombinasi yang baik.

Herba apa yang boleh ditanam dalam satu bekas? Beberapa pokok herba yang akan tumbuh dengan baik dalam bekas adalah: Sage, Thyme, Rosemary, Marjoram, Oregano dan Lavender.

Walau bagaimanapun, sebilangan pokok ini boleh menjadi besar setelah beberapa lama dan adalah akan lebih baik jika dipindahkan ke tanah yang besar apabila terlalu besar. Contoh pokok herba lain yang boleh ditanam bersama adalah dari kumpulan pokok herba yang memerlukan kelembapan seperti tarragon, ketumbar dan basil boleh dikumpulkan bersama.