Lina Rosli Diterbitkan 6 August 2020

Penat

Penat

titik, dan itu normal. Walaupun begitu, jika anda merasa anda selalu bertanya pada diri sendiri, “Mengapa saya selalu letih?” walaupun melakukan yang terbaik untuk tidur nyenyak, anda tidak keseorangan: Antara 30 dan 40% orang dewasa dan remaja mengalami beberapa jenis mengantuk pada siang hari. Tetapi menangani perasaan keletihan atau keletihan tidak selalu bermaksud tidur lebih awal pada waktu malam. Tidur hanya memainkan satu faktor dalam bagaimana anda bertenaga sepanjang hari: diet anda, seberapa banyak anda bersenam, sistem kekebalan tubuh anda, fungsi tubuh yang lain, dan bahkan tabiat rutin harian boleh memainkan peranan dalam membuat anda merasa mengantuk ketika matahari masih peka naik.

Panel pakar kesihatan yang dikumpulkan oleh Good Housekeeping – dari doktor yang memberikan rawatan utama kepada psikologi yang pakar dalam gangguan tidur, dan juga pakar dalam bidang lain – mengatakan bahawa orang yang selalu merasa letih mungkin dapat menentukan punca keadaan mereka dengan berfikir tentang jenis “penat” mereka. Berasa mengantuk? Ini mungkin berkaitan dengan berapa banyak tidur yang anda dapatkan, atau tidur anda terganggu. Rasa letih? Ada sebab yang berbeza mengapa ini juga berlaku. Sekiranya anda melihat simptom atau corak lain yang seiring dengan rasa mengantuk anda, anda mungkin dapat mengetahui apa yang berlaku pada badan anda.

Sekiranya anda bimbang merasa letih sepanjang masa kerana masalah COVID-19, fikirkan sama ada anda juga merasakan sakit badan atau kesan lain “yang dianggap sebagai keletihan yang jauh lebih melampau daripada yang berkaitan dengan kekurangan tidur, “kata David Gozal, MD, ketua kesihatan kanak-kanak di University of Missouri Health Care. Dr. Gozal, yang telah menerbitkan penyelidikan mengenai bagaimana coronavirus novel berpotongan dengan tidur, mengatakan penyakit berjangkit seperti COVID-19 dapat menghasilkan tindak balas imun yang dapat mempengaruhi kualiti tidur kita atau membuat kita merasa letih. Sekiranya anda merasa sangat letih dan sukar bernafas, mengalami sakit otot, batuk, demam, atau menggigil, inilah masanya untuk menghubungi penyedia perkhidmatan kesihatan anda. Dr. Gozal mengatakan bahawa merasa keletihan dan keliru secara konsisten adalah tanda amaran yang harus anda perhatikan, terutamanya jika anda tidak dapat berjaga atau mengalami kesukaran untuk bangun.

Iklan – Teruskan Membaca Di Bawah

Kandungan ini diimport dari {embed-name}. Anda mungkin dapat mencari kandungan yang sama dalam format lain, atau anda mungkin dapat mencari lebih banyak maklumat, di laman web mereka.

Di bawah ini, kami meneroka sembilan sebab utama mengapa anda mungkin merasa letih sepanjang masa. Anda juga akan menjumpai pakar perubatan yang menerangkan bagaimana anda boleh mula mendapatkan kembali langkah anda.

Anda tidak cukup tidur.
Satu daripada tiga orang dewasa Amerika tidak cukup tidur, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Dan ada kemungkinan anda merasa letih kerana anda tidak cukup tidur!

Keperluan tidur sangat berbeza bagi kebanyakan orang, kata Uma Naidoo, MD, pengarah psikiatri pemakanan dan gaya hidup di Hospital Umum Massachusetts Harvard Medical School. Sebilangan besar orang dewasa perlu tidur sekurang-kurangnya tujuh jam setiap malam, tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa faktor kesihatan unik yang lain mungkin memerlukan corak tidur yang lebih lama. Dan walaupun hanya beberapa malam tidur yang kurang dapat menyebabkan rasa letih yang kronik: “Saya perlu memahami seperti apa jadual tidur biasa seseorang, apa yang berubah baru-baru ini, dan berapa lama mereka merasa seperti ini,” kata Dr Naidoo, pengarang This Is Brain on Food, panduan untuk peranan makanan dalam keadaan kesihatan mental seperti kemurungan, kegelisahan, dan gangguan obsesif-kompulsif.

Sekiranya tidak ada faktor lain dalam artikel ini yang berlaku untuk anda, dan anda mendapat tidur yang konsisten setiap malam tetapi masih merasa letih, sudah tiba masanya untuk meminta pertolongan dari penyedia penjagaan utama anda atau pakar tidur, kata Dr. Naidoo.

tidur berkualiti
TATIANAMAGOYAN
Anda tidak mendapat tidur yang berkualiti.
Dr. Naidoo menekankan bahawa tidur selama tujuh jam tidak secara automatik bermaksud tidur yang berkualiti. “Pesakit mungkin berkata kepada saya, ‘Oh, saya tidur tujuh jam, tetapi saya bangun dengan keletihan.’ Jadi itu adalah petunjuk tentang kualiti tidur, “jelasnya. Tidur berkualiti tinggi membolehkan otak anda melalui semua lima peringkat setiap kitaran tidur, membiarkan anda menyimpan ingatan dan melepaskan hormon untuk mengatur tahap tenaga badan anda pada keesokan harinya, menurut National Institutes of Health. Tetapi sebilangan besar gangguan pada waktu malam boleh mengganggu rutin tidur anda – sama ada masalah yang rumit seperti sering menggunakan bilik mandi, atau hanya kerana anda minum banyak kafein sebelum tidur, kata Dr. Naidoo.

Kebersihan tidur sering memainkan peranan besar dalam tidur yang berkualiti bagi kebanyakan orang: Ini adalah mengenai mengelakkan makanan sebelum tidur, menyediakan ruang yang selesa dan selesa untuk anda benar-benar tertidur, dan yang paling penting, cuba tidur pada waktu tertentu setiap malam (dan berpegang teguh pada hujung minggu!). Kajian 2016 yang diterbitkan dalam International Jou