Carian
Mengapa Anda Berasa Semua Yang Berlaku Adalah Salah Anda?
August 10, 2020 Lina Rosli

Mengapa Anda Berasa Semua Yang Berlaku Adalah Salah Anda?

Pernahkah anda terfikir adakah ada yang tidak kena dengan anda? Kecuali anda dibesarkan di pulau yang sepi dengan menyukai wildebeests, kemungkinan anda diberi beberapa kritikan ini pada masa kanak-kanak, remaja, atau dewasa:

Jangan buat begitu!

Anda terlalu sensitif / malas / gemuk / keras / bodoh / bertenaga / pendiam!

Mengapa anda tidak boleh menjadi seperti itu!

Anda tidak semestinya! Berhenti! Anda tidak menggunakan diri anda!

Anda boleh melakukannya dengan lebih baik!

Pakaian itu kelihatan buruk pada anda!

Anda mesti malu pada diri sendiri!

Jangan makan itu!

Ini salah awak!

Anda seorang gadis / budak lelaki yang jahat!

Saya melakukan segalanya untuk anda, dan anda sangat mementingkan diri sendiri dan tidak berterima kasih!

Seiring berjalannya waktu, anda mendapat mesej dengan kuat dan jelas: Ada sesuatu yang tidak kena dengan anda. Sejak itu anda memikul beban itu.

Berikut adalah empat contoh bagaimana anda mungkin menganggap ada sesuatu yang tidak kena dengan anda:

Apabila tarikh kedua itu tidak berlaku, anda mungkin tertanya-tanya adakah anda melakukan atau mengatakan perkara yang “salah” itu. Anda mengalami kegelisahan berpacaran dan hanya tahu bahawa tarikh anda dimatikan.Anda bercerai dan merasakan anda rosak dan tidak dicintai. Semasa anda melihat cermin, anda meneliti kerutan terkecil. Apabila anda tidak mendapat pekerjaan itu, anda merasa tidak cukup baik.

Anda mungkin merasakan semua penderitaan ini adalah kesalahan orang-orang yang mengatakan perkara itu dan memperlakukan anda dengan buruk. Saya faham. Tetapi walaupun saya tidak memaafkan apa yang mereka katakan atau lakukan, saya ingin mengajak anda untuk mengingat bahawa mereka juga dibangkitkan kerana menganggap ada sesuatu yang salah dengan mereka. Apa yang mereka katakan dan lakukan pada akhirnya adalah hasil penderitaan mereka sendiri. Tidak ada kaitan dengan anda.

Ini juga bukan salah anda kerana menginternalisasikan mesej negatif. Anda tidak tahu lebih baik. Proses ini adalah sebahagian daripada manusia.

Kita SEMUA mempunyai pengkritik dalaman (ego kita) yang telah menyempurnakan percakapan diri yang negatif, semacam kegelisahan dan pemikiran gelap yang menyerang kita dan mewujudkan fikiran yang bermasalah. Ia berulang-ulang kali, memusatkan perhatian pada rasa sakit, kesalahan, dan kegagalan yang kita rasakan. Ia mengkhususkan diri dalam menghantui kita dengan contoh bagaimana ada sesuatu yang salah dengan kita. Atas sebab itu, saya menyebutnya Mengecewakan Diri.

artikel bersambung selepas iklan

Diri Yang Mengecewakan

Diri Mengecewakan cenderung mempunyai fikiran sendiri. Sebaik sahaja anda memberikannya satu inci, ia cenderung mengambil masa satu batu, yang bermaksud bahawa semakin anda memberi kepercayaan kepada pemikiran negatif, semakin banyak pemikiran itu masuk.

Ketika berhubungan dengan jodoh dan hubungan, Diri yang Mengecewakan ini bertanggung jawab atas SEMUA corak jalan buntu kita, dari mengkritik pasangan kita hingga perasaan ditinggalkan, kekurangan keinginan atau keperluan.

Diisi dengan emosi dan pengalaman yang ditindas, sering sejak kecil, Diri Mengecewakan anda berusaha untuk “melindungi” anda dengan mengulangi idea dan corak palsu, seolah-olah membuktikan kepada anda bahawa mereka benar. Sebagai contoh, jika anda tidak menyangka anda dicintai, Diri Mengecewakan anda akan mencari pengalaman yang akan mengesahkan kepercayaan palsu itu. Sekiranya anda secara tidak sedar takut akan komitmen atau anda tidak menganggap anda layak mendapat cinta sejati, Diri Mengecewakan anda akan menemukan pasangan anda yang juga takut akan komitmen. Ketika berada di tempat duduk pemandu, hubungan yang sihat tetap sukar difahami dan anda terus menarik pasangan yang sama, sambil mensabotaj cinta dan keintiman sebagai cara untuk melindungi diri anda.

Tidak semestinya begitu. Lebih mudah untuk menenangkan Diri yang Mengecewakan daripada yang anda fikirkan. Ini hanya masalah untuk menyesuaikan diri dengan musuh utama.

Identiti Diri Berlian Anda

Diamond Self adalah identiti anda yang paling dinamik, mencintai diri sendiri, dan bersemangat. Dalam setiap arena kehidupan anda, ia membina semua kejayaan anda sebelum ini. Ini adalah “anda” yang bertindak dengan cara yang anda suka, nikmati, hormati, dan kagumi; ia adalah versi terbaik anda.

Identiti Diamond Self anda berasal dari intuisi yang tulus dan pemikiran yang membina ketika anda berhubungan dengan diri sendiri dan orang lain. Itu muncul ketika anda menegaskan diri dan keperluan anda sama pentingnya, mengatasi ketakutan anda, menjadi lebih sahih, dan meminta apa yang anda mahukan dan benar-benar perlukan. Dan anda menolong orang lain untuk melakukan perkara yang sama. Apabila anda beroperasi dari identiti Diamond Self anda yang sebenar, anda cenderung untuk mengatakan dan melakukan perkara yang akhirnya bermanfaat bagi semua orang yang berkenaan. Anda mempunyai akses penuh ke hadiah anda, sama ada humor yang unik, kepekaan estetik, kemahiran analitik, pemahaman intuitif orang, atau sebilangan besar sifat lain.

artikel bersambung selepas iklan

Tidak kira seberapa teruk anda menderita kerana merasa ada sesuatu yang tidak kena, anda masih boleh membawa Diamond Self anda ke pentas tengah, dan mengurangkan corak sabotaj, kebencian diri, dan khabar angin. Ini hanya soal memilih perkara yang perlu diberi perhatian.

Berikut adalah beberapa cara utama untuk menenangkan Diri yang Mengecewakan dan menghentikan perasaan seperti ada sesuatu yang tidak kena dengan anda.

Bayangkan Kehilangan Diri yang Mengecewakan

Ingat kembali gambar diri anda pada saat anda merasa ragu-ragu, mengkritik diri sendiri, cemas, tidak layak, tidak kelihatan, ditolak, ditinggalkan, atau tidak dicintai — ketika anda dibanjiri dengan cakap-cakap diri yang negatif. T

Komen