Apa Akan Terjadi Pada Kereta Selepas Mengharungi Banjir – Rosak Atau Sebaliknya? 

Pernahkah anda terfikir apa sebenarnya yang berlaku semasa kenderaan anda mengharungi air banjir?

Anda mungkin berpendapat bahawa tidak apa-apa akan terjadi selagi air tidak masuk ke dalam kereta, pendingin hawa kereta dan lampu kereta masih bernyala.

Namun, tahukah anda  memandu melalui perairan banjir memberi kesan yang lebih besar kepada kenderaan anda dan bukan hanya membasahi bahagian dalam kereta?

Jadi, hari ini Tajria ingin berkongsi sedikit informasi berkenaan risiko yang bakal anda lalui setelah mengharungi banjir. 
 

Apa yang sebenarnya berlaku?

Enjin kereta mungkin berhenti atau mati

Memandu melalui air banjir setinggi 6 inci boleh menyebabkan enjin kereta berhenti jika air masuk ke ruang udara kereta.

Sekiranya air memasuki ruang udara di dalam enjin, ia akan dibawa terus ke bahagian dalam enjin di mana ia boleh menyebabkan kereta anda tiba-tiba mati. Hal ini kerana air tersebut menghalang proses pembakaran atau lebih teruk lagi, akan merosakkan enjin anda sepenuhnya.

Risiko kereta terapung dan hanyut

Memandu melalui banjir dengan kedalaman setinggi sekurang-kurangnya 1 kaki boleh menyebabkan kenderaan anda melayang di permukaan jalan.

Berat purata kenderaan bermotor hanya di bawah 2 tan dan jumlah berat ini boleh melayang di permukaan jalan dengan mudah jika arus air deras sekaligus boleh menyebabkan hanyut.

Risiko masuk ke dalam jalan berlubang

Tidak dinafikan dengan keadaan air yang keruh dan kotor, ia mengurangkan penglihatan permukaan jalan.

Perkara ini amat berbahaya jika anda melintasi jalan raya banjir yang asing dan tidak biasa dilalui. Anda mungkin berisiko untuk memasuki jalan masuk yang boleh menyebabkan kerosakan teruk pada kenderaan anda. Lebih teruk lagi jika berlaku jalan mendap yang boleh membawa maut.

Risiko kehilangan kawalan 

Memandu mengharungi banjir juga akan menyebabkan anda kurang kawalan terhadap kenderaan anda. Air akan mengurangkan hubungan atau cengkamab tayar pada jalan, yang menjadikan pengemudian kereta menjadi lebih sukar. Bukan hanya ini, proses brek juga boleh menjadi lembap yang mengurangkan keupayaan untuk melambatkan atau menghentikan kenderaan anda jika berlaku sesuatu.

Berikut adalah beberapa risiko sekiranya anda mengharungi banjir yang berbahaya. Tajria berharap agar anda kekal selamat dan berhati-hati pada musim hujan dan banjir ini.