Tahukah Anda Bagaimana Cara Itik Makan – Mereka Tidak Mengunyah?

Kebiasaannya haiwan dari kumpulan burung, mereka hadir dengan saiz yang kecil. Untuk pengetahuan anda,mereka juga mempunyai kerangka ringan yang mana tulangnya adalah tipis dan berongga. Tidak seperti haiwan mamalia dan reptilia, jumlah tulang mereka juga lebih sedikit yang mana memudahkan untuk mereka untuk bergerak dan terbang.

Itik juga termasuk dalam kumpulan burung. Bezanya, ia tidak terbang dan hanya bergerak di darat dan air. Kebanyakan itik mempunyai paruh yang rata dan lebar sementara burung biasa mempunyai paruh yang lebih runcing dan tajam. 

green, gray, and brown mallard duck in body of water

Mengapa Paruh Itik Lebih Lebih Lebar Berbanding Burung?

Sebab utama terdapat perbezaan untuk paruh untuk itik dan burung adalah itik menyaring serangga kecil dan makanan dari air, pasir atau lumpur. Tepi paruh itik mempunyai tekstur yang lebut yang mana digunakan untuk mencari dan merasa makanan. Itik juga tidak mempunyai gigi, tetapi mulutnya mengandungi rahang atas dan bawah. Dengan menggunakan paruh dan rahang yang kuat, mereka menangkap makanan mereka dan menelannya keseluruhan.

brown and green mallard duck on water

Sementara burung mempunyai paruh yang lebih pendek dan ada juga segelintirnya lebih panjang dan runcing. Paruh ini biasanya digunakan untuk memberi makan, menggali makanan dari cengkerang dan juga mengutip makanan di kawasan yang sempit. Malah, kika anda perasan, burung juga akan mengeluarkan serangga, amfibia kecil dan cacing dari binatang yang telah mati yang mana sudah tentu ia memerlukan paruh yang lebih pendek dan kuat. 

four rock doves on gray floor

Tahukah Anda Itik Tidak Mengunyah Makanan?

Selain itik, burung juga tidak mengunyak makanan. Sebaliknya, mereka hanya menggerakkan makanan dan meletakkan makanan di dalam rahang sehingga mereka dapat menelan setiap gigitan secara keseluruhan.

Walaupun mereka menelan makanan secara menyeluruh, itik mempunyai beberapa alat untuk membantu pencernaan iaitu gizzard atau disebut hempedal. Ia adalah organ di antara perut dan usus itik yang akan meramas dan menghancurkan makanan. Itik juga sengaja memakan batu kecil yang disebut bubur jagung yang mana akan disimpan di dalam hempeda dan bertindak sebagai penggiling tambahan.

white duck with yellow beak

Oleh sebab itik tiada gigi, makanan yang biasanya mereka makan adalah cacing atau serangga atau ikan kecil di air. Kadangkala, itik juga memakan tumbuh-tumbuhan, katak, salamander dan udang karang yang boleh dihancurkan oleh paruh.

Disebabkan tiada gigi juga, adalah penting jika anda hendak memberi makanan kepada burung atau itik, makanan tersebut perlulah cukup kecil untuk ditelan tanpa menyebabkan tersedak atau kesulitan lain. 

Antara makanan yang sesuai untuk diberi makan itik adalah seperti bijirin jagung atau sayur-sayuran kecil seperti kacang ataupun anggur. Anda juga tidak disarankan memberi makanan yang tidak sihat seperti roti, biskut, kerepek atau popcorn kerana makanan ini adalah sampah kepada burung dan sukar untuk dimakan tanpa gigi.