Carian
7 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan
January 6, 2021 Lina Rosli

7 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan

Kita semua tahu rasa panik ketika menyedari bahawa dompet atau beg tangan kita hilang. Sekiranya anda seperti saya, separuh daripada hidup anda ada di dalam dompet anda. Kad kredit, kad debit, kad pengenalan, kad insurans, wang – anda namakan, ia ada di sana. Dan jika jatuh ke tangan yang salah, itu boleh menghancurkan. Paling sedikit yang boleh berlaku adalah anda kehilangan sedikit wang. Tetapi anda boleh menjadi mangsa kecurian identiti dan penipuan yang boleh membawa kesan selama bertahun-tahun.

Jadi apa yang anda buat sekiranya berlaku yang paling teruk? Berikut adalah senarai semak untuk anda, yang menampilkan beberapa nombor yang sangat penting dan sedikit nasihat yang harus anda ikuti hari ini untuk membantu anda menjaga keselamatan barang berharga anda dan membuat pelaporan dompet yang hilang menjadi lebih mudah.

1. Pertama-tama, Adakah Sebenarnya Hilang atau Dicuri, atau Cukup Kesalahan?
Saya tidak dapat memberitahu anda berapa kali saya fikir dompet saya hilang hanya untuk menyedari bahawa ia jatuh dari poket saya di dalam kereta atau saya meletakkannya di laci meja saya di tempat kerja. Langkah-langkah yang diikuti dirancang untuk menjadikan kandungan dompet tidak berguna kepada mana-mana pencuri atau oportunis. Tetapi mereka juga menyukarkan hidup anda sekiranya anda kemudian menemukan dompet anda di sisi sofa.

Anda mungkin ingin menghubungi beberapa tempat yang pernah anda kunjungi baru-baru ini, seperti restoran, kedai, dan pusat membeli-belah. Orang lebih jujur ​​daripada yang mereka terima, dan biasanya akan menyerahkan dompet atau dompet jika mereka menjumpainya.

Oleh itu, sebelum anda meneruskan, pastikan anda telah melihat di semua tempat yang mungkin ada, dan ketahui dengan pasti bahawa ia telah berjalan lancar. Sekiranya ia benar-benar hilang, mulakan dengan nombor dua.

2. Hubungi Penerbit Kad Kredit, Debit, dan ATM Anda
Sekarang, banyak orang akan memberitahu anda untuk membatalkan kad anda dengan segera, tetapi sebenarnya bukan itu yang anda mahu lakukan. Membatalkan kad menjadikan roda bergerak, yang boleh membuat anda berantakan, terutama dengan skor kredit anda. Apa yang sebenarnya anda mahu lakukan ialah melaporkan kad tersebut sebagai hilang atau dicuri. Ini sangat berbeza daripada membatalkan, dan setiap penerbit kad mempunyai prosedur yang akan menangguhkan nombor tersebut untuk memastikan wang anda selamat.

Nombor bagi empat syarikat kad utama adalah seperti berikut:

MASTERCARD: 1-800-627-8372 (AS) atau 1-636-722-7111 (Global)
VISA: 1-800-VISA-911 (1-800-8472-911) atau 1-303-967-1096 (Global, panggilan panggilan)
AMEX: 1-800-528-4800
TEMUKAN: 1-800-347-2683
Sekiranya kad anda dikeluarkan oleh bank atau kesatuan kredit, hubungi mereka juga. Sekiranya cek (termasuk cek pelancong) ada di dompet anda, mereka dapat mengatasinya dengan sewajarnya.

Setelah selesai, pastikan anda mendapat kad baru yang dihantar kepada anda secepat mungkin dengan nombor akaun baru. Anda mahukan had kredit yang sama seperti sebelumnya, APR yang sama (atau lebih rendah), dan sebarang batu yang anda perolehi untuk dipindahkan.

Akhirnya, jika mana-mana kad tersebut digunakan untuk debit automatik, anda perlu memberitahu syarikat tersebut dalam satu atau dua hari. Sekiranya tidak, akaun anda tidak akan dibayar, kerana kad tersebut akan ditolak. Anda mungkin melepasi yuran dan hutang, atau bahkan perkhidmatan anda ditangguhkan. Sekiranya hutang yang tidak dibayar, APR anda boleh meningkat, atau anda boleh mendapat markah hitam pada skor kredit anda.

3. Masukkan Amaran Penipuan atau Pembekuan Kredit pada Akaun Anda
Tiga agensi pelaporan kredit utama – Experian, Equifax, dan Trans Union – perlu mengetahui mengenai kerugian anda dengan segera. Dengan adanya amaran penipuan, mana-mana pemiutang perlu mengesahkan identiti anda sebelum meluluskan kredit baru. Ini biasanya dilakukan dengan panggilan telefon ke nombor yang anda masukkan dengan peringatan penipuan dan menjadikannya hampir mustahil bagi pencuri untuk membayar bil yang besar bagi pihak anda. Nombor yang anda perlukan adalah seperti berikut:

Ahli: 1-888-EXPERIAN (1-888-397-3742)
Equifax: 1-800-525-6285
Trans Union: 1-800-680-7289
4. Laporkan Kerugian atau Kecurian kepada Pihak Berkuasa Tempatan
Jangan remehkan kerugian anda sebagai sesuatu yang tidak mempunyai masa untuk ditangani oleh polis (tetapi juga tidak menyangka mereka akan meneruskan kes ini; tidak akan ada pasukan jenayah yang berusaha menjejak dompet anda) . Sebab langkah ini adalah untuk memberikan bukti yang memihak kepada anda sekiranya anda menjadi mangsa pencurian atau penipuan identiti. Sekiranya ia berlaku, anda tidak mahu menjelaskan mengapa anda tidak melaporkan kerugian tersebut. Beberapa maklumat yang mungkin diminta oleh polis kepada anda termasuk:

Di mana dan di mana anda percaya anda kehilangan dompet anda
Apa yang sebenarnya ada di dompet (jumlah wang, kad kredit dll)
Penerangan mengenai dompet itu sendiri
Sekiranya dicuri, mana-mana suspek atau keterangan orang yang mencurigakan
Setelah selesai membuat laporan, simpan salinan untuk rekod anda.

5. Pergi ke DMV tempatan anda untuk melaporkan lesen memandu anda yang hilang
Semua orang yang saya kenal menyimpan lesen memandu mereka di dalam dompet atau dompet mereka, dan ia adalah sesuatu yang boleh digunakan dalam pencurian dan penipuan identiti. Oleh itu, anda ingin menghubungi DMV anda secepat mungkin untuk melaporkan kerugian tersebut. Walaupun anda boleh menelefon, lebih baik seseorang mengarahkan anda ke sana supaya mereka dapat memproses aplikasi anda dengan lebih cepat. Mereka kemudian akan mengikuti langkah-langkah untuk mengeluarkan semula lesen, yang berbeza dari negeri ke negeri. Anda mungkin juga dikenakan bayaran.

DMV hampir pasti akan meminta anda untuk membuat laporan polis juga

Komen