Lina Rosli Diterbitkan 12 January 2021

Kimchi, Matcha Antara Makanan Yang Boleh Melegakan Tekanan

Kimchi, Matcha Antara Makanan Yang Boleh Melegakan Tekanan

Sekiranya anda merasa tertekan adalah wajar untuk anda segera mendapatkan kelegaan.

Walaupun tekanan ini boleh dikatakan agak sukar untuk dielakkan, namun jika ia tidak dilegakan dengan baik, ia akan menjadi satu tekanan kronik sehingga boleh mengakibatkan kesihatan fizikal dan emosi anda serius. Sebenarnya, ini boleh meningkatkan risiko keadaan anda seperti penyakit jantung dan kemurungan

Menariknya, makanan dan minuman tertentu mungkin mempunyai kualiti menghilangkan tekanan.

Berikut adalah beberapa makanan dan minuman yang menghilangkan tekanan untuk menambah diet anda.

Serbuk matcha

Serbuk teh hijau adalah antara makanan yang sangat popular dalam kalangan pengamal kesihatan. Hal ini kerana, ia kaya dengan L-theanine, asid amino bukan protein yang mana hadir dengan sifat menghilangkan tekanan dengan baik.

green plant in white ceramic mug beside brown wooden brush

Matcha adalah sumber amino yang lebih baik berbanding jenis teh hijau yang lain kerana ia dibuat dari daun teh hijau yang tumbuh di tempat teduh. Proses ini meningkatkan kandungan sebatian tertentu, termasuk L-theanine.

Kimchi

Kimchi adalah hidangan sayur yang dijerukkan atau difermentasikan. Ia disediakan menggunakan kubis, lobak dan juga cili gisar (gochujang).

man in black shirt sitting beside brown wooden table

Makanan fermentasi seperti kimchi dibungkus dengan bakteria bermanfaat yang disebut probiotik dan tinggi vitamin, mineral, dan antioksidan. Penyelidikan mendedahkan bahawa makanan yang diperam dapat membantu mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Organ Dalaman

Organ dalaman seperti jantung, hati dan ginjal binatang seperti lembu dan ayam adalah sumber vitamin B yang sangat baik. Vitamin B12, B6, riboflavin dan folat adalah sangat penting untuk mengawal tekanan.

Contohnya, vitamin B diperlukan untuk penghasilan neurotransmitter seperti dopamin dan serotonin yang membantu mengatur mood atau emosi.

Brokoli

Brokoli terkenal dengan faedah kesihatannya. Diet yang kaya dengan sayur-sayuran seperti brokoli boleh menurunkan risiko barah, penyakit jantung, dan gangguan kesihatan mental anda seperti kemurungan.

green broccoli on brown wooden chopping board

Hal ini kerana, sayuran ini mengandungi magnesium, vitamin C dan folat yang telah terbukti dapat mengatasi gejala kemurungan. Brokoli juga kaya dengan sulforaphane yang mempunyai sifat neuroprotektif dan memberikan kesan yang menenangkan dan anti-depresan.

Teh chamomile

Chamomile adalah ramuan perubatan yang telah digunakan sejak zaman purba lagi yang mana bertindak sebagai pengurang tekanan semula jadi. Teh dan ekstraknya telah terbukti mendorong tidur yang nyenyak dan mengurangkan gejala kegelisahan dan kemurungan.

Blueberry

Buah beri ini tinggi antioksidan flavonoid yang mempunyai kesan anti-radang dan neuroprotektif yang kuat. Mereka boleh membantu mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan tekanan dan melindungi daripada kerosakan sel yang berkaitan dengan tekanan.

red fruit on white ceramic plate

Ubi keledek

Sumber karbohidrat kaya nutrien seperti ubi keledek dapat membantu menurunkan kadar hormon stres kortisol.

Tekanan pada paras kronik boleh menyebabkan kortisol tidak berfungsi dengan baik yang boleh menyebabkan keradangan, sakit, dan kesan buruk lain.

______________________________________________________________

Banyak makanan mengandungi nutrien yang dapat membantu anda mengurangkan tekanan. Serbuk matcha, ikan yang mengandungi lemak, kimchi, bawang putih dan kacang. buncis adalah beberapa yang boleh membantu. Anda boleh hidangkan beberapa makanan ini di dalam sajian makan pagi, tengahari dan juga makan malam.

Sumber: Explore Im, Gutsy Ferments, NCBI