Lina Rosli Diterbitkan 26 January 2021

Bolehkah Gunakan Sabun Sebagai Syampu?

Bolehkah Gunakan Sabun Sebagai Syampu?

Saya pasti terdapat segelintir individu yang menggunakan sabun sebagai syampu dan ada juga yang turut menggunakannya sebagai pencuci muka. 

Bolehkah anda menjadikan sabun sebagai pembersih satu badan?

Adakah ia tidak memberikan kesan akibat penggunaannya di sesetengah tempat?

Jawapannya adalah ya. Anda boleh menggunakan sabun sebagai syampu. Walau bagaimanapun, penggunaan sabun sebagai syampu yang kerap akan menyebabkan rambut anda terasa sedikit sedikit berlilin dan juga kelihatan kering dan kejung.

Sabun sememangnya dapat membersihkan rambut anda. Namun, fungsinya tidak begitu sesuai untuk rambut. Tidak seperti sabun, syampu hadir dengan formulasi khas yang menggunakan surfaktan sebagai agen pembersih. Selain itu, syampu juga hadir dengan bahan-bahan lain seperti perapi dan vitamin yang menjadikan rambut lebih lembut setelah digunakan.

Mengapa Tidak Disarankan Menggunakan Sabun Sebagai Syampu?

Sabun hadir dengan bahan yang menggabungkan lemak atau minyak dengan paras alkali yang kuat. 

Untuk pengetahuan anda, kulit badan biasanya mempunyai filem asid pelindung yang nipis disebut mantel asid. Mantel asid tidak membunuh bakteria dan kulat. Jadi, sabun berfungsi untuk mencari dan membersihkan bakteria, kulat dan virus untuk menjaga kulit supaya ia kekal bersih dan sihat.

Woman Getting Her Hair Shampoo

Sebaliknya, rambut pula mempunyai minyak di kulit kepala dan hadir dengan paras pH yang rendah. Berbanding alkali, asid diperlukan untuk mengelakkan bakteria dan kulat berkembang di kepala anda. Jadi, sekiranya anda mencuci rambut dengan sabun alkali, kealkalian akan merosakkan lapisan keratin rambut sekaligus menyebabkan ia kering dan rapuh.

Bilas dengan cuka sari apel dan jus lemon dapat membantu kulit kepala kulit hidup anda, tetapi setelah rambut mati anda rosak, maka anda hanya boleh membuatnya kelihatan lebih baik dengan melapisi dengan perapi, atau memotongnya.