Nursyafika Diterbitkan 29 January 2021

Kdrama genre jenayah & penyiasatan anda patut tonton. 

Kdrama genre jenayah & penyiasatan anda patut tonton. 

Stranger

Hwang Si-Mok ( lakonan Cho Seung-Woo ) menjalani pembedahan otak ketika dia masih kecil, yang menyebabkannya kurang emosi. Setelah dewasa, Hwang Si-Mok bekerja sebagai pendakwa raya. Dia satu-satunya pendakwa raya yang tidak terlibat dalam rasuah. Dia bertemu dengan Leftenan Polis Han Yeo-Jin ( lakonan Bae Doo-Na ) dan mereka bekerjasama untuk membasmi rasuah di pejabat pendakwa dan menyelesaikan kes pembunuhan bersiri.

Tunnel

Kdrama Tunnel ini diadaptasikan daripada tragedi sebenar yang terjadi di Korea pada tahun 1986. Detective Park Gwang-Ho ( lakonan Choi Jin-Hyuk)  berusaha menangkap pembunuh bersiri. Dia mengejar pembunuh bersiri dan melalui terowong. Setelah melalui terowong tersebut, Detective Park Gwang-Ho mendapati dirinya pada tahun 2017. 

Flower of Evil 

Cha Ji-Won (lakonan Moon Chae-Won) adalah seorang detektif. Dia berkahwin dengan Baek Hee-Sung ( lakonan Lee Joon-Gi) dan mereka dianugerahkan seorang anak perempuan. Baek Hee-Sung kelihatan seperti suami dan ayah yang komited, tetapi dia menyembunyikan masa lalunya yang kejam dan tinggal di bawah identiti orang lain. 

Signal

Signal antara kdrama yang mendapat rating paling tertinggi pada tahun 2016. Mengisahkan Hae-Young (Lee Je-Hoon) bekerja sebagai profiler jenayah dan juga seorang leftenan polis. Walaupun dia seorang polis, dia tidak mempercayai polis kerana pengalamannya yang lalu. Pada suatu hari, Hae Young mendengar seseorang seperti bercakap dengannya dan menjumpai walkie-talkie. Suara itu adalah suara seorang detektif berasal dari tahun 2000 dan dia sedang menyiasat kehilangan rakan sekelas sekolah rendah Hae-Young. Hae-Young dan Detektif Jae-Han mula berkomunikasi melalui walkie-talkie.

Voice

Kang Kwon-Joo (Lee Ha-Na) lulus di akademi polis dengan mendapat markah tertinggi. Dia mula bekerja di pusat panggilan 112 kecemasan. Kes pembunuhan kejam berlaku dan bapanya / sarjan polis pergi ke tempat kejadian. Bapanya terbunuh di sana dan Kwon-Joo mendengar apa yang berlaku melalui telefon. Selepas itu, dia pergi ke A.S. untuk belajar dan kembali ke Korea sebagai profiler suara profesional.

The Lies Within 

Jo Tae-Sik memohon untuk dipindahkan ke gedung polis di sebuah kampung kecil tanpa banyak penduduk. Sementara itu, Jo Tae-Sik mengambil kes yang melibatkan kematian Ahli Parlimen Kim Seung-Cheol. Dia meninggal dalam kemalangan kereta, tetapi Jo Tae-Sik merasakan bahawa kemalangan kereta itu tidak begitu jelas. Kim Seo-Hui (Lee Yoo-Young) adalah anak perempuan bongsu mendiang ahli parlimen dan suaminya kini hilang. 

Doctor Prisoner

Na Yi-Je (Namkoong Min) adalah pakar bedah dengan kemahiran yang sangat baik. Dia terlibat dalam kemalangan perubatan yang tidak diakibatkan olehnya. Kemalangan perubatan menyebabkan Na Yi-Je diusir dari hospital tempat dia bekerja dan dia kemudian mula bekerja sebagai ketua klinik perubatan penjara. Di penjara tersebut, dia merungkai misteri untuk membalas dendam.

Partner of Justice

Baek Beom (Jung Jae-Young) telah bekerja sebagai doktor forensik selama 10 tahun. Dia mempunyai keperibadian yang kurang digemari, tetapi dia sangat bagus dengan kerjanya. Eun Sol (Jung Yoo-Mi) adalah pendakwa raya baru bertugas. Dia mempunyai keperibadian yang cerah dan dia berasal dari latar belakang keluarga kaya. Mereka bekerjasama untuk menyelesaikan kes.

Kairos

Kim Seo-Jin (Shin Sung-Rok) adalah seorang lelaki yang didorong hanya untuk mencapai kejayaan dalam hidupnya. Kehidupannya yang indah terhenti ketika anak perempuannya yang baru diculik. Untuk mengubah masa lalu, ketika anak perempuannya diculik, dia menghubungi Han Ae-Ri (Lee Se-Young) kira-kira satu bulan yang lalu. Han Ae-Ri mempunyai masa yang sibuk dengan pelajarannya dan bekerja sambilan untuk menghasilkan wang yang cukup untuk membayar operasi ibunya yang sakit.Pada suatu hari, ibunya tiba-tiba hilang. Han Ae-Ri jatuh putus asa, ketika Kim Seo-Jin dari masa depan menghubunginya.