Carian
Ini 5 Sebab Mengapa Anda Tidak Boleh Memicit Jerawat
February 9, 2021 Lina Rosli

Ini 5 Sebab Mengapa Anda Tidak Boleh Memicit Jerawat

Setiap orang pasti mengalami masalah kulit yang tersendiri. Tidak kira sama ada sudah berada di peringkat teruk atau hanya sekadar peringkat awal. Seperti yang ramai sedia maklum, kulit anda dipenuhi dengan liang yang mana cenderung untuk tersumbat dengan minyak dan juga nanah. 

Free stock photo of acne, adult, background

Terdapat beberapa jenis jerawat yang boleh anda ketahui. Perbezaan ini adalah. disebabkan struktur kulit anda, saiz pori dan juga sensitiviti kulit anda sehingga menyebabkan reaksi tertentu.

Papula

Papula adalah benjolan kecil pada kulit yang kelihatan seperti ruam. Apabila di muka, benjolan ini biasanya berwarna merah dan nampak seakan bengkak dengan radang.

Pustules

Ia merupakan jenis jerawat yang dalam dan sukar untuk dibuang. Apabila anda memicitnya, ia akan menyebabkan parut dan juga merosakkan tekstur muka anda.

Nodul

Jerawat nodular adalah salah satu bentuk jerawat yang paling teruk. Ia kelihatan seperti lebam keras di dalam kulit dan merasa sakit di permukaan. Nodul tidak selalu berwarna merah, namun ia mengambil masa berminggu-minggu untuk hilang. Bagi yang mengalami masalah ini, anda perlu mendapatkan rawatan pakar dermatologi untuk memberikan preskripsi yang betul.

Blackheads

Apabila anda mempunyai liang pori terbuka yang tersumbat oleh minyak dan sel kulit mati, bintik hitam akan terbentuk. Oleh kerana campuran minyak dan sel kulit mati ini terdedah ke udara, ia akan menjadikan pori-pori anda kelihatan hitam.

Whiteheads

Whiteheads atau bintik putih ini berlaku disebabkan ruang pori yang tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Ini kelihatan seperti daki putih yang melekat pada kulit dan perlu dibersihkan setiap seminggu dua hingga tiga kali.

Woman in White Shirt Holding Her Chin

Mengapa anda tidak boleh muncul jerawat?

Berikut adalah beberapa sebab mengapa:

  1. Ia boleh menyebabkan parut jerawat yang kekal.
  2. Muncul jerawat dapat menyebarkan bakteria dan nanah dari liang yang dijangkiti ke liang-liang di sekitarnya. Hal inilah yang menyebabkan jerawat anda menjadi lebih teruk dan banyak.
  3. Apabila anda memicit jerawat juga, anda mungkin tidak tahu apa yang berlaku di dalam kulit anda. Jadi, sesetengah jerawat yang anda picit ini mungkin berakar di dalam dan boleh melambatkan proses penyembuhan semula jadi tubuh anda.
  4. Tabiat memicit ini juga boleh mendorong kulit anda menjadi lebih teruk seperti berlaku keradangan yang lebih teruk.
  5. Memicit jerawat ini juga seakan memaksa nanah dan minyak untuk keluar, jadi ia akan merosakkan kulit yang mana seakan merobek kulit anda sehingga berdarah.

Bagaimana Untuk Meredakan Jerawat?

Bagi anda yang. mempunyai jerawat kemerahan dan bengkak, ais dapat membantu meredakan keradangan buat sementara waktu, tetapi kesannya akan cepat hilang.

Anda juga boleh menggunakan kain cuci yang hangat dan bersih dan lapkan ke kawasan jerawat bagi meredakan kegatalan kulit untuk sementara waktu.

Akhir sekali, anda juga boleh meletakkan beberapa titik aspirin. Menurut kajian, bahan aktif Aspirin iaitu asid acetylsalicylic mempunyai sifat anti-radang yang biasa terdapat dalam banyak produk penjagaan kulit. 

Sumber: Health Cleveland Clinic

 

Komen