Basuh Muka Guna Air Menyebabkan Kulit Kering – Kandungan Kalsium Yang Tinggi Punca Pori Tersumbat

Pernahkan anda mengalami situasi yang mana sewaktu anda membasuh muka di sinki menggunakan air, anda merasakan kulit anda kelihatan berseri dan segar? Tetapi kemudiannya, anda merasakan kulit anda kembali kusam dan kering.

Tahukah anda mengapa hal ini berlaku? Bagi anda yang mungkin tidak mengetahui, Tajria hari ini ingin berkongsi tips dan informasi berkaitan kulit yang perlu anda ketahui.

person washing hands in open faucet

Bolehkah Air Merosakkan Kulit Anda?

Tidak dinafikan, air terkandung banyak khasiatnya. Namun, bergantung juga kepada penggunaannya. 

Untuk penggunaan pada kulit, membasuh air di wajah bukanlah pilihan yang tepat jika yang anda mahukan kulit yang lembap dan segar. Hal ini kerana, air mengeringkan kulit anda.

Bukankah air seharusnya menghidrat? Ya, ia membantu menghidratkan badan jika anda meminumnya, namun ia tidak memberikan jika digunakan secara luaran.

Mengenai air lagi, ia mengandungi mineral seperti kalsium, magnesium dan zat besi yang boleh mengeringkan dan juga menyumbat liang pori pada kulit. Penawaran kalsium yang tinggi pada air akan menyebabkan ia tidak mudah larut dalam sabun atau produk pembersih lain. Kemudiannya, sisa sabun yang tersisa di kulit itulah yang mengakibatkan liang pori tersumbat dan kulit sensitif.

Dalam beberapa kes yang teruk, penggunaan air secara meluas juga boleh menyebabkan dermatitis, terutama jika anda tinggal di tempat dengan iklim kering.

man washing his face

Bagaimana Untuk Mengelakkan Kulit Kering?

Berikut adalah beberapa petua yang harus anda selalu ingat:

  1. Membasuh muka dengan air suam. Anda semestinya menjadikan suhu air selesa, tetapi sebaik sahaja kulit anda mulai merah, anda mungkin akan berlebihan
  2. Pastikan anda membasuh muka atau mandi untuk tempoh yang pendek. Pancuran air yang panjang boleh merosakkan NMF kulit, menghilangkan pelembap semula jadi dan menjadikannya lebih kering. Cuci secukupnya untuk membersihkan kulit anda
  3. Untuk merawat kulit anda dengan lembut, pertimbangkan untuk menukar sabun atau pencuci muka yang diformulasikan untuk kulit kering atau mencuci badan menggunakan cecair yang mengandungi banyak emolien.

Anda juga diingatkan untuk menggunakan produk penjagaan kulit seperti pelembap dan penyegar sejurus selepas anda mandi atau mencuci muka untuk mengelakkan kekeringan. Ini sangat diperlukan jika anda mempunyai jenis kulit kering.

Walaupun meminum air adalah bermanfaat, penting untuk mengetahui bahawa tidak cukup untuk menghidrat kulit. Air akan mengalir ke seluruh badan, jadinya terdapat banyak lagi organ yang akan menyerap kelembapan pada air dan semestinya kulit anda tidak mendapat menyerap banyak. nilah sebabnya mengapa produk penjagaan kulit sangat penting.