Ini Adalah Bukti Sains Mengenai Sindrom Melatah – Penyakit Atau Gangguan?

Pernahkah anda berinteraksi atau berkomunikasi dengan individu yang melatah? Jika ya, apakah respons yang paling sering anda lihat jika berlaku di dalam situasi sedemikian?

Sebelum bercerita lanjut mengenai sindrom melatah ini, ia dilihat merupakan sindrom khusus yang biasanya dijumpai di kawasan sekitar Malaysia dan juga Indonesia. 

Latah adalah sindrom khusus budaya yang terdiri daripada tingkah laku kompleks yang berlaku pada pesakit Tanah Melayu atau Indonesia. Ini merangkumi hiperstartling yang tidak menghabisi dan pelbagai tindak balas tingkah laku stereotaip lain seperti coprolalia, echolalia, echopraxia, ‘ketaatan paksa’ (sukarela, kepatuhan segera terhadap perintah), dan kemungkinan hiper. Ia digambarkan berlaku di Indonesia dan Malaysia tetapi juga dilaporkan di wilayah-wilayah tertentu di Afrika dan Arab (bentuk terpisah ini sedikit berbeza dari bentuk Melayu / Indonesia; mis., Tidak termasuk coprolalia). Oleh kerana ciri-ciri tingkah laku yang sepadan menonjol dan sangat dieksploitasi oleh orang lain, sindrom mengejutkan khusus budaya seperti Latah juga disebut sebagai sindrom pencocokan mengejutkan. Terdapat beberapa sindrom lain yang serupa (Jumping Frenchman of Maine dan Myriachit di Siberia), tetapi penerangan yang paling luas menyangkut Latah. Latah paling kerap diklasifikasikan sebagai sindrom neuropsikiatri yang mengejutkan tetapi pada tahap tertentu boleh dilihat sebagai tingkah laku dan sebahagian daripada budaya Melayu / Indonesia.