Semasa membeli bedak asas (foundation) atau concealer, adalah penting untuk anda mengetahui beberapa perkara utama seperti:

  • Tona warna
  • Litupan pada kulit
  • Tekstur
  • Rutin solekan

Hal ini kerana, setiap produk ini akan memberi kesan yang berbeza pada kulit anda. Jadinya, jika memilih bedak asas pastikan ia bersesuaian dengan kulit anda supaya ia tidak kelihatan pelik dan menjadikan kulit anda tidak neutral.

Ketahui warna kulit anda

Langkah pertama dalam memilih bedak asas adalah memahami dan mengenali warna kulit anda. Mulakan dengan mengetahui sama ada jenis tona kulit anda adalah warna warm atau cool. 

Tona kulit warm biasanya sekitar warna peach hingga kuning dan keemasan. Sebilangan orang dengan nada hangat juga mempunyai kulit yang mungkin tipis sehingga menampakkan warna darah. Sekiranya anda mempunyai nada neutral atau warna cool, ini bermaksud bahawa warna nada anda hampir sama dengan warna kulit anda yang sebenarnya.

Selain itu, untuk mengetahui tona kulit juga, anda boleh perhatikan warna rambut dan mata anda. Individu dengan tona kulit cool akan mempunyai warna mata biru, kelabu atau hijau dengan rambut berambut perang, coklat atau hitam. Sementara, tona kulit warm pula biasanya mempunyai mata coklat, kuning atau hazel dengan rambut gelap seperti coklat atau hitam.

Pilih formula dan jenis liputan yang anda inginkan

Untuk kemasan atau jenis liputan (coverage) biasanya ditentukan berdasarkan keadaan kulit, sama ada kering atau berminyak.

Jika anda mempunyai kulit yang berminyak, anda disarankan menggunakan kemasan matte. Ia bagi mengurangkan kilauan minyak selain menjadikan bedak asas anda lebih tahan lama.

Sekiranya anda mempunyai kulit kombinasi, anda boleh menggunakan krim asas atau primer. Ia baik dan fleksibel dalam menghasilkan lebih liputan selain mengurangkan faktor kulit kering.

Manakala jika anda mempunyai kulit kering, lebihkan produk yang menawarkan penghidratan. Gunakan pelembap, krim muka atau cecair asas. Sekiranya anda mempunyai tanda gelap pada kulit anda akibat hiperpigmentasi, parut jerawat, dan lain-lain, pilih bedak asas yang menawarkan perlindungan penuh untuk menutupi tempat-tempat bermasalah tersebut. 

Selidik jenama kecantikan dan ketahui penawarannya

Jika anda masih baru dan tidak biasa dengan warna bedak asas yang ditawarkan, pilih satu kumpulan warna yang paling dekat dengan anda. Anda juga boleh mencampurkan dua warna bedak asas di antara kumpulan yang terang dan juga yang gelap. Dengan ini, anda boleh mendapatkan tona pengantara yang bersesuaian.

Satu tips untuk anda, pastikan anda sentiasa gunakan yang lebih cerah, satu tona cerah. Jika perlu, anda boleh memperbaikinya dengan menggunakan bronzer.

Akhir sekali, jika anda masih tidak pasti setelah membaca ulasan, anda boleh menonton video jurumekap profesional atau mendapatkan sampel produk untuk bedak asas yang anda inginkan. Pastikan anda mendapatkan kod dan jenisprodukyang mencukupi untuk anda membuat perbandingan.