Ketahui Perbezaan Lumen – Manakah Lampu Yang Bersesuaian?

Mentol lampu merupakan satu komponen yang penting dalam membantu menerangi kediaman, pejabat dan bangunan sewaktu hari gelap. 

Seperti yang anda tahu, pencipta mentol lampu yang pertama adalah Thomas Edison yang dihasilkan pada abad ke-19. Ia kemudiannya diperkembangan dengan sangat meluas di seluruh dunia yang kini anda boleh mendapatkannya dalam pelbagai bentuk dan variasi.

lighted vintage light bulbs

Apakah yang membezakan mentol lampu ini?

Secara asasnya, lampu boleh didapati dalam pelbagai bentuk, saiz, voltan dan bahan binaan.

Untuk bercerita lanjut, lampu ini boleh didapati ini boleh didapati dalam lima variasi iaitu:

Jenis Halogen 

Lampu jenis ini mempunyai kapsul di dalamnya yang menahan gas di sekitar filamen untuk meningkatkan kecekapan mentol. Ia tersedia dalam berbagai bentuk dan warna, dan dapat digunakan dengan dimmer iaitu sebuah suis.

Bukan itu sahaja, untuk jenis ini juga, ia sesuai untuk anda yang mungkin mementingkan mentol yang memenuhi standard kecekapan tenaga minimum selain menampilkan pilihan yang lebih cekap untuk memenuhi keperluan pencahayaan di rumah.

Ruang manakah yang sesuai untuk mentol ini: Lampu halogen berkesan digunakan untuk lampu yang bersifat terarah seperti lampu spotlight dan lampu floodlight.

Jenis Fluorenscent

Seterusnya, untuk lampu pijar fluorescent menawarkan mentol lampu dengan arus elektrik mengalir antara katod, merkuri dan gas lain yang diisi di dalamnya. Biasanya, lampu jenis ini boleh didapati pada lampu pendarfluor. Untuk jenis fluorescent juga, ia sukar untuk dilupuskan kerana ia mengandungi merkuri di dalam jika dibandingkan dengan lampu jenis lain.

Ruang manakah yang sesuai untuk mentol ini: Ia boleh digunakan untuk pencahayaan seperti di garaj dan untuk menerangi kawasan besar di bangunan komersial.

Jenis CFL (compact fluorescent lamps)

Hampir sama seakan lampu fluorescent di atas, ia turut boleh didapati menerusi lampu pendaflour. Apa yang berbeza adalah ia mengambil masa untuk memanaskan tubuh atau binaan tersebut sebelum menjadi lebih cerah. 

Jenis ini sesuai digunakan untuk menerangi ruang besar, seperti ruang bawah tanah, bilik yang bagus dan dapur. Mentol ini juga mengeluarkan pelbagai warna bergantung pada model yang anda pilih selain ia juga lebih murah daripada lampu LED dan tahan lebih lama daripada lampu pijar. 

Ruang manakah yang sesuai untuk mentol ini: Ia boleh digunakan untuk pencahayaan seperti di bahagian lekapan tersembunyi atau lampu meja dan juga lampu siling.

Jenis Incandescent

Sementara untuk lampu ini, ia adalah jenis yang paling lama telah digunakan pada kebanyak sistem lampu di rumah. Ia mempunyai filamen tungsten yang dikelilingi oleh gas vakum atau nitrogen. Mentol boleh didapati dalam pelbagai saiz dan hanya berfungsi selama 700 sehingga 1000 jam sahaja. Bukan itu sahaja, lampu ini juga telah ditampatkan penawarannya pada tahun 2014.

Jenis LED

Diod pemancar cahaya atau lebih mudah disebut sebagai LED. Ia adalah sejenis lampu keadaan pepejal semikonduktor yang menukar elektrik menjadi cahaya.

Untuk pengetahuan anda,  aplikasi pencahayaan umum LED ini merupakan salah satu teknologi paling cekap tenaga yang telah menepati piawaian ENERGY STAR dan berkembang pesat hari ini. Ia hanya menggunakan 20% hingga 25% tenaga dan bertahan 15 hingga 25 kali lebih lama daripada mentol lampu tradisional.

Malah, ia juga hadir dalam pelbagai warna, dan beberapa dimmable atau menawarkan ciri-ciri mudah seperti sensor siang dan gerakan. 

Ruang manakah yang sesuai untuk mentol ini: Ia sesuai kegunaan industri seperti penggunaan di lampu jalan dan juga lampu garaj parkir, kawasan yang memerlukan pencahayaan modular dan pencahayaan tugas.

Apakah Perbezaan Nombor Pada Lumen?

Bercerita mengenai variasi lampu ini juga, sebenarnya keterangan lampu dipengaruhi oleh lumen.

Jangan terkeliru dengan nombor Watt, lumen adalah satu unit yang mengukur berapa banyak cahaya yang memasuki ke dalam mentol lampu. Ukuran jumlah kuantiti cahaya yang dipancarkan adalah berdasarkan sumber cahaya per unit waktu. Ia ditimbang sesuai dengan kepekaan mata manusia terhadap panjang gelombang cahaya yang mana ia dikenali sebagai fungsi kecekapan bercahaya. 

Sementara Watt (W) pula merujuk kepada kuasa elektrik pencahayaan mentol. Semakin tinggi bilangan Watt, semakin banyak tenaga yang digunakan oleh pencahayaan. Untuk pengetahuan anda juga, nilai Watt juga tidak menentukan kecerahan lampu, yang mana ia hanya menunjukkan berapa banyak kuasa digunakan untuk operasi lampu.

Di samping itu, terdapat dua jenis lampu atau warna cahaya yang boleh anda pilih termasuk, Pounds yang menawarkan warna cahaya yang lebih kekuningan. Sementara Gallons pula menampilkan cahaya yang ke arah putih kebiruan.

________________________________________________________________________

Akhir sekali, semakin banyak lumens, semakin terang mentolnya. Oleh itu, untuk satu rumah biasa memerlukan kira-kira 800 lumens, yang setara dengan 60 watt. 

Jadi berapa banyak lumens yang anda perlukan untuk setiap bilik? Itu bergantung pada seberapa besar bilik anda, warna apa dinding anda, dan, jelasnya, intensiti pencahayaan yang anda sukai.