Lina Rosli Diterbitkan 6 May 2021

Benarkah Coklat Tidak Cair Ketika Dibakar Di Ketuhar?

Jika anda perasan sewaktu membakar kuih ataupun biskut, cip yang dibakar pada kuih tersebut tidak cair.

Mengapa hal ini berlaku?

Jadi untuk menjawab persoalan ini, Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda fakta menarik mengenai proses pembakaran coklat di dalam ketuhar.

Untuk pengetahuan anda, cip coklat mahupun bar coklat kebiasaannya mampu menahan suhu sekitar 30 darjah celsius. Hal ini kerana, cip coklat  tidak mencairkan semudah membakar coklat atau jenis coklat cair lain kerana mengandungi kandungan mentega koko yang sedikit.

Sehubungan itu, untuk mencairkan cip tersebut memerlukan suhu lebih tinggi iaitu sekitar 32 darjah celsius kerana mentega koko mula melembutkan.


Pembakaran Coklat Di Dalam Kuih

Kepingan coklat mempunyai suhu cair yang berbeza disebabkan oleh penawaran kuantiti mentega koko yang berbeza.

Coklat Gelap – cair pada suhu sekitar 48 darjah celsius.

Coklat Putih – cair pada suhu sekitar 46 darjah celsius.

Coklat Susu – cair pada suhu sekitar 46 darjah celsius.

Walau bagaimanapun, coklat masih lagi akan cair jika dibakar di dalam ketuhar. Cuma, apabila membuat kuih dan adunan diluar coklat. akan memastikan coklat tersebut masih di dalam keadaan yang sama. Kemudian, selepas proses membakar telah selesai, coklat tersebut akan mula mengeras kembali dan menjadikannya kekal dalam bentuk asal.

Tambahan, jika coklat tersebut telah dibekukan terlebih dahulu, suhu di dalamnya akan mengambil masa sedikit lama selain boleh melambatkan proses pencairan sementara diletakkan di dalam adunan kuih. Proses termal dari beku ke cair lebih lama daripada suhu bilik hingga cair.

Saiz coklat yang lebih besar juga akan mempengaruhi proses ini. Hal ini kerana, ia akan mengambil masa lebih lama untuk dicairkan kerana mereka mempunyai lebih banyak jisim untuk dipanaskan. 

Jadi, benarkah coklat tidak cair jika dibakar di dalam ketuhar? Jawapannya tidak benar. Coklat masih lagi akan cair cuma proses pencairan mengambil masa sedikit lama jika dibandingkan dengan dipanaskan di atas dapur gas sewaktu proses kukus atau double boiled.

Sumber: Science Focus