Lina Rosli Diterbitkan 11 May 2021

5 Jenis Jubin Untuk Rumah – Manakah Yang Sesuai?

5 pilihan lantai lestari adalah:

Permaidani lestari

Sekiranya anda berminat dengan permaidani, bulu, sisal dan jute adalah pilihan terbaik.

Kini terdapat syarikat permaidani yang secara aktif mengurangkan kesan permaidani terhadap alam sekitar. Bahkan ada yang menggunakan sandaran karpet kitar semula, yang mengakibatkan lebih dari 1200 tan karpet sampah dialihkan dari tempat pembuangan sampah setiap tahun.

Jubin karpet kitar semula adalah alternatif lain bagi orang yang mencari permaidani. Mereka mengalihkan botol minuman 600ml dari tempat pembuangan sampah dan anda juga mempunyai pilihan lapisan bawah yang mesra alam.

Buluh

Lantai buluh adalah alternatif lestari untuk lantai kayu dan kini banyak terdapat. Buluh sebenarnya adalah rumput yang mempunyai ciri yang serupa dengan kayu keras. Ia tahan lama, mudah dijaga, mudah dipasang dan kelihatan hebat.

Buluh lestari kerana tumbuh dengan cepat, mencapai usia matang dalam tiga hingga lima tahun. Buluh adalah bahan ringan dan anda boleh mencarinya dalam pelbagai warna yang sesuai dengan hiasan anda.

1

Konkrit yang digilap

Lantai konkrit yang digilap semakin popular dan boleh menjadi bahan lantai mesra alam yang sangat baik, terutamanya apabila dibuat dari bahan kitar semula.

Konkrit yang digilap mempunyai jangka hayat yang panjang dan menjimatkan tenaga. Ia meningkatkan kualiti persekitaran dalaman dan ada pilihan reka bentuk yang tidak berkesudahan. Lantai konkrit tidak hanya berfungsi tetapi juga indah secara estetik – dan ia sangat baik untuk memerangkap dan melepaskan haba.

Kayu kitar semula

Produk terpakai dan kitar semula juga menjadi pilihan. Kayu kitar semula dan penambakan kini digunakan lebih luas untuk lantai. Anda boleh menjumpai pelbagai kawasan penyelamatan dan syarikat kayu kitar semula khas, dan kayu yang ditambak boleh menjadi sangat cantik.

Lino semula jadi

Produk lino semula jadi (tidak boleh dikelirukan dengan vinil) adalah pilihan yang tepat. Lino adalah penutup lantai yang tahan lama dan tahan lama yang diperbuat daripada sumber yang boleh diperbaharui yang boleh terbiodegradasi. Ia dapat disapu, yang mengurangkan keperluan air, kuasa atau bahan kimia untuk pembersihan. Lino dapat dikeringkan dengan mudah dan bagus untuk kawasan basah, mencegah penumpukan acuan dan cendawan.

Pertimbangkan apa yang terdapat di bawah Salah satu sumber utama Senyawa Organik Volatil (VOC) yang sering diabaikan adalah sokongan dan lapisan permaidani.

Pastikan bahawa apa yang anda miliki di bawah pilihan lantai semula jadi anda juga tidak beracun dan berasal dari sumber yang boleh diperbaharui yang lestari.

Anda boleh menemui pelbagai karpet plastik kitar semula yang terasa lembut. Permaidani kain dan kain yang diperbuat daripada kapas kitar semula juga indah.

Anda juga boleh membuat sendiri. Wool adalah bahan lestari, jadi memilih permaidani bulu adalah pilihan lestari yang bagus.

Bersama dengan bulu, serat semula jadi seperti rami, rami dan sisal bukan sahaja cantik di bahagian bawah kaki dan indah untuk dilihat tetapi menawarkan aspek lestari yang kuat.