Tahukah anda terdapat perbezaan antara ikan air masin dan juga air tawar?Kebiasaannya, perbezaan ini akan merangkumi sama ada:

  • Perbezaan rasa dan isi ikan
  • Struktur tulang
  • Nutrien yang dihasilkan

Tidak dinafikan semua ikan adalah sumber protein tanpa lemak dan asid lemak omega-3 yang baik untuk jantung. Namun, disebabkan perbezaan ekosistem ikan ini berbeza, ia menjadikan proses bernafas dan mencerna bahan nyahtinja juga berbeza. Ia sekaligus memberi kesan kepada aspek fisiologi ikan.


Ikan Air Masin Vs Ikan Air Tawar

Perbezaan Rasa Ikan

Tasik dan sungai air tawar mempunyai ekosistem yang unik yang berbeza dengan ekosistem di lautan. Oleh sebab itulah ikan air tawar dan ikan air masin mempunyai rasa dan kualiti yang berbeza.

Ikan air masin cenderung mempunyai rasa yang lebih kenyang tetapi juga mempunyai rasa masin, atau “briny”. Sekiranya anda menikmati ikan yang mempunyai rasa lautan, ikan air masin adalah pilihan terbaik untuk anda.

Sebaliknya, ikan air tawar tidak mempunyai rasa masin dan cenderung mempunyai profil rasa yang lebih ringan. Sekiranya anda tidak menggemari rasa yang unik, ikan air tawar adalah pilihan terbaik.

Sebagai contoh, untuk ikan tenggiri, ikan kerapu, ikan kembung, ikan merah dan banyak lagi mempunyai rasa yang sedikit kuat. Hal ini disebabkan isinya mengandungi lebih daripada 30% lemak dalam daging.

Rupa Luaran Ikan

Ikan air masin kebiasaannya telah mengubah varian struktur yang membolehkan mereka mencari makanan.

Namun, apa yang boleh anda tahu untuk membezakan ikan ini adalah gigi dan sisik mereka.

Di lautan, anda boleh mendapati ikan air yang lain mempunyai gigi palatine dan vomerian iaitu di bahagian atas mulut dan lidah. Mereka memerlukan gigi yang kuat dan tajam untuk mengisar makanan dengan lebih mudah selain perlu bersaing dengan ikan-ikan lain yang lebih kuat.


Mengenai sisik pula, ikan air tawar mempunyai sisik besar dan luas sementara ikan air masin mempunyai sisik kecil. Bukan itu sahaja, ikan air tawar kebiasaannya mempunyai sisik di seluruh badan.

Namun, untuk ikan air masin kadang-kadang hanya menutupi sebahagian badannya dengan sisik yang mungkin bagi membantu mengekalkan peraturan osmotik mereka.

Perbezaan Tulang Ikan

Perbezaan yang paling ketara antara ikan air masin dan ikan air tawar adalah struktur tulang mereka.

Dari luar, mereka mungkin kelihatan sama tetapi apabila anda membukanya untuk membuat debone, anda akan melihat perbezaannya. Ikan air masin cenderung mempunyai tulang yang lebih besar dan lebih mudah untuk melaksanakan debone dengan betul.

Sementara ikan air tawar memerlukan masa dan perhatian tambahan untuk memastikan bahawa semua tulang yang kecil tidak tertinggal sewaktu debone.

Kandungan Nutrien

Perbezaan utama nutrien adalah bahawa ikan air tawar cenderung mempunyai jumlah kalsium, asid lemak tak jenuh tunggal dan asid lemak  yang lebih tinggi. Terdapat beberapa perbezaan kecil lain antara spesies tertentu. Sebagai contoh, ikan salmon air tawar mengandungi lebih banyak folat dan vitamin A daripada salmon air masin.


Di harap dengan perkongsian ini ia dapat membantu anda mengetahui perbezaan di antara ikan air masin dan ikan air tawar. Pada pendapat penulis sendiri, manakah ikan yang lebih baik dan sedap, ia bergantung kepada keadaan habitat dan juga jenis ikan. Hal ini kerana, di kawasan yang berbeza mungkin terdapat bekalan makanan yang berbeza yang boleh menjejaskan kualiti ikan tersebur.