Sekiranya anda ingin benar-benar fokus pada sesuatu, lakukan perkara pertama pada waktu pagi.

Mulakan hari anda dengan soalan ini: Apa satu perkara yang saya komited untuk selesaikan hari ini? Teknik ini melatih otak anda untuk fokus pada tujuan-tujuan tertentu yang penting bagi anda sekarang, sama ada kecergasan fizikal atau bersiap untuk menghadapi peperiksaan. Bagaimana anda memulakan? Tuliskan soalan dengan huruf tebal pada sehelai kertas dan gantungkannya di dinding bilik tidur atau bilik mandi anda. Bacalah dengan kuat semasa anda memulakan hari anda, misalnya semasa anda menggosok gigi atau bersiap-siap untuk bekerja atau sekolah. Datang dengan jawapan di tempat dan jawab dengan kuat. Kemudian ikuti dengan mengambil tindakan – fokuskan tenaga anda sepanjang hari untuk menyelesaikan satu perkara anda.

Sekiranya anda ingin menyelesaikan masalah, cari masa untuk melakukan kerja yang mendalam.

Pekerjaan mendalam tertumpu pada tugas kognitif yang kompleks seperti belajar, menyelesaikan masalah, menulis. Melakukan kerja awal anda lebih awal bermaksud memanfaatkan sepenuhnya irama sirkadian (jam biologi badan anda), yang merupakan irama semula jadi anda yang “mengetahui” berapa masa yang paling sesuai untuk anda melakukan tugas-tugas tertentu. Bagi kebanyakan orang, waktu pagi adalah optimum untuk kerja yang mendalam. Secara khusus, prestasi puncak otak adalah hingga 4 jam setelah kita bangun. Oleh itu, jika anda bangun pada pukul 8, maka waktu puncak anda adalah hingga 12 malam. Bekerja lebih awal membolehkan otak anda fokus sepenuhnya pada masalah yang dihadapi, dengan gangguan yang lebih sedikit, dan kurang input dari persekitaran anda.

Sekiranya anda ingin menikmati sesuatu untuk keseronokan, lakukan perkara yang sukar terlebih dahulu.

Apa gunanya melakukan sesuatu yang sukar terlebih dahulu untuk memberi ganjaran kepada diri sendiri kemudian? Dalam kajian Universiti Stanford yang disebut eksperimen Marshmallow, hasil menunjukkan bahawa kepuasan yang tertunda dapat meningkatkan peluang anda untuk berjaya dalam banyak bidang kehidupan anda – pendidikan, kerjaya, tujuan jangka pendek dan jangka panjang, bahkan pilihan hidup peribadi anda. Apa yang boleh anda lakukan untuk meniru eksperimen ini? Mulakan dengan memerhatikan perkara yang ingin anda nikmati (rancangan TV, makan pencuci mulut, menatal video TikTok). Kemudian, tahan godaan untuk segera merawat diri anda dengan memikirkan satu faedah kerana menangguhkan aktiviti. Dan ikuti – tarik perhatian anda dari gangguan dan fokus pada keutamaan anda untuk hari ini.

Sekiranya anda ingin mengawal semula hari anda, katakan tidak untuk apa yang mengganggu anda.

Gangguan boleh datang dari pelbagai sumber, bukan hanya peranti elektronik anda. Sekiranya tujuan anda adalah menjalani kehidupan yang berdisiplin, sangat penting untuk membelakangkan semua jenis gangguan sehingga mereka tidak menghalang anda memfokus pada perkara penting. Pertama, tetapkan telefon anda ke mod Pesawat apabila anda perlu bekerja – cubalah untuk jangka masa 2 jam untuk bermula. Seterusnya, beri tahu orang di sekitar anda seperti ahli keluarga atau rakan sebilik bahawa anda tidak akan tersedia dalam beberapa jam akan datang. Periksa e-mel dan aplikasi media sosial anda hanya 2-3 kali sehari; mulakan sekitar waktu makan tengah hari dan kemudian periksa pada sebelah petang. Elakkan melayari Internet atau membaca berita setiap jam; tutup semua tab di penyemak imbas anda untuk mengelakkan godaan untuk melakukan carian Google.

Sekiranya anda ingin mempunyai sikap yang lebih positif dalam hidup, ucapkan “terima kasih.”

Terdapat banyak faedah untuk mempraktikkan rasa syukur. Ia melatih otak anda untuk fokus pada perkara positif dan membuat anda memikirkan apa yang sudah anda miliki dalam hidup anda, berbanding dengan apa yang anda tidak lakukan. Ini membuat anda menjadi asas dalam kehidupan peribadi anda sehingga anda tidak terlalu fokus pada apa yang dilakukan orang lain dengan kehidupan mereka. Amalan bersyukur selama 5 minit mudah dilakukan. Luangkan masa beberapa minit ketika anda bangun dan sebelum anda mula bersiap untuk bekerja atau sekolah. Fokus hanya pada 3 perkara yang anda syukuri hari ini – tempat tidur yang selesa untuk tidur; makanan di dalam peti sejuk anda; peluang untuk memberi tumpuan kepada pendidikan anda supaya anda dapat mengurus kehidupan anda dan menjadi berdikari. Tuliskan 3 perkara ini dalam buku nota dan lakukan ini selama sebulan untuk menjadikan tabiat baru itu tetap