Penyediaan makanan boleh dikatakan amat renyah. Lebih-lebih lagi apabila memasak makanan yang berminyak seperti menggoreng. Oleh itu, sebagai alternatif anda boleh menggunakan penggoreng kering untuk aktiviti memasak yang lebih efisien.

Penggoreng kering ini kelihatan seakan ketuhar. Namun, ia menampilkan hasil makanan yang lebih sihat berbanding ketuhar kerana kaedah penggorengannya menggunakan sedikit atau tidak ada minyak.

Untuk pengetahuan anda, penggoreng kering hadir dengan kaedah memasak menggunakan udara yang dipanaskan untuk memasak makanan dengan cepat.

Oleh itu, sekiranya anda kerap memasak menggunakan penggoreng kering, maka sudah tentu anda perlu mengetahui cara pengendaliannya agar ia dapat digunakan untuk jangka masa yang panjang.


Berapa kerap perlu anda membersihkan penggoreng kering?

Sewaktu anda memasak makanan di dalam penggoreng kering, sudah tentu akan ada minyak yang terlekat atau bahan lain yang mengotorkan dinding penggoreng kering anda.

Oleh itu, ia harus dibersihkan setelah setiap penggunaan. Bahagian dalam juga harus dibersihkan untuk memastikan tidak ada zarah makanan yang menghalang grid untuk mengurangkan peredaran air.

Bergantung pada seberapa kerap anda menggunakan perkakas, bahagian luarnya perlu dibersihkan sekurang-kurangnya setelah beberapa penggunaan.

Cara mudah untuk membersihkan penggoreng kering

  1. Pertama, anda perlu mencabut bekas penggoreng dan biarkan ia sejuk.
  2. Basuh komponen atau bekas yang ditanggalkan.
  3. Anda boleh cucinya menggunakan campuran. pencuci tangan atau cecair pencuci pinggan bersama-sama air panas. Pastikan anda sentiasa periksa panduan pengguna yang disertakan dengan penggoreng kering untuk memastikan komponen ini selamat dari mesin basuh pinggan mangkuk. Sebilangan besar pengeluar mengesyorkan mencuci bakul dengan tangan untuk memanjangkan hayatnya.
  4. Sekiranya terdapat kotoran makanan degil pada bekas penggoreng,  anda boleh rendam dan letakkan beberapa titis cecair pencuci pinggan. Biarkan komponen direndam selama 15 hingga 20 minit untuk menjadikan. kotoeang tersebut lembut supaya senang dibersihkan.
  5.  Keringkan bekas penggoreng dan gunakan kain mikrofiber bebas serat untuk mengeringkan piring dan bakul yang lebih kering. Jangan sekali-kali memasukkan komponen yang lembap kembali ke unit asas.
  6. Selain bekas penggoreng, anda juga perlu mengelap unit asas dengan span lembut yang telah dibasahkan dengan air suam. Kemudian, gunakan kain microfiber untuk mengeringkan kawasan tersebut dengan teliti.
  7. Akhir sekali, bersihkan bahagian dalam penggoreng. Periksa elemen pemanasan untuk splitter gris atau zarah makanan. Gunakan span tidak kasar yang lembap untuk mengelapnya sehingga bersih.
  8. Sekiranya penyedap udara berbau busuk, maka ia terdapat makanan lama yang terlekat. Oleh itu, campurkan satu sudu air dengan dua sudu soda penaik dan bersihkan bahagian dalam. Anda juga mungkin perlu menggunakan berus bulu lembut kecil seperti berus botol atau berus gigi lama yang dicelupkan ke dalam larutan untuk membersihkan ruang yang sukar di semua sudut.

Apa yang tidak boleh anda lakukan sewaktu membersihkan penggoreng kering?

Elakkan dari menggunakan perkakas logam yang boleh merosakkan permukaan yang tidak melekat untuk menghilangkan kotoran makanan.

Seterusnya, anda tidak disarankan untuk meletakkan penggoreng udara di atas kompor atau kawasan yang terdedah dengan api terbuka untuk mengelakkan komponen plastik mencair secara tidak sengaja.

Pastikan anda tidak rendam unit asas ke dalam air.

Sentiasa gunakan penggoreng udara dengan ruang sekurang-kurangnya enam inci di semua sisi alat untuk memberikan peredaran udara yang baik.

Akhir sekali, elakkan daripada mengisi bakul makanan secara berlebihan. Ini boleh merosakkan elemen pemanasan dalaman.