Carian
Apa Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Kucing Anda Mempunyai Masalah Sewaktu Melahirkan Anak?
June 16, 2021 Lina Rosli

Jika sudah tiba masanya untuk kucing anda beranak, terdapat beberapa persediaan yang perlu anda lakukan. Antaranya, menyediakan kotak untuk kucing anda.

Harus diingatkan, anda perlu meletakkan kotak untuk kucing anda lebih awal sebelum tarikh akhir. Untuk pemilihan kotak, anda boleh sama ada membeli kotak ataupun membuatnya sendiri menggunakan kotak kadbod besar.

Ciri yang perlu ada pada kotak tersebut adalah:

  • Selesa dan hangat pada suhu sekitar 22 darjah Celsius.
  • Cukup besar untuk kucing anda berdiri dan meregang dan memusingkan badan sepenuhnya.
  • Lebih sesuai jika anda mendapatkan kotak dengan bahagian atas yang terbuka.

Proses Kelahiran Kucing

Sebaik sahaja kucing anda mula melahirkan anak kucing, ia akan mula berasa kontraksi dan regangan yang kuat.

Anak kucing yang pertama biasanya dilahirkan dalam masa 30 minit setelah regangan bermula, dan anak kucing yang berikutnya mesti datang setiap 10 hingga 60 minit.

Anak kucing biasanya dilahirkan di dalam kantung nipis, yang mesti dirobek oleh kucing anda yang membolehkan mereka bernafas.

Bagi setiap anak kucing yang dilahirkan, kucing anda juga akan mengeluarkan plasenta. Ia biasanya akan keluar kira-kira 15 minit selepas setiap anak kucing dilahirkan. Sekiranya boleh, hitung plasenta kerana ditakuti ada anak kucing yang tertinggal.

Selalunya proses melahirkan anak kucing ini memerlukan masa 4 hingga 16 jam untuk semua anak kucing. Namun, terdapat keadaan yang mana ia boleh memakan masa lebih lama.

Pastikan anda periksa keadaan kucing anda. Terdapat kemungkinan yang mana kucing anda mengalami tekanan selama 20 hingga 30 minit tanpa menghasilkan anak kucing ataupun mereka menangis kerana kesakitan. Jika ia berlaku, segera mendapatkan bantuan doktor haiwan yang terdekat.


Selepas Selesai Melahirkan Anak Kucing

Pada waktu ini, ibu kucing akan berasa sangat lapar, letih dan perlu berehat. Dia perlu tinggal bersama anak kucingnya untuk memberi makan dan menjalin hubungan dengan mereka.

Pastikan mereka berada di tempat yang tenang, bebas dari kebisingan dan gangguan. Terdapat risiko kucing anda boleh menolak anak kucingnya jika dia tidak merasa selesa.

Bagaimana Menguruskan Kucing Yang Mempunyai Masalah Melahirkan Anak?

Seperti yang dinyatakan di atas, anda perlu kerap memeriksa keadaan kucing anda.

Ia bagi mengetahui sama ada terdapat beberapa isu yang berlaku seperti:

Cecair hijau

Sekiranya anda melihat ada cecair hijau pada vulva kucing anda, ini mungkin menandakan bahawa bekalan darah dan oksigen untuk kucing tidak mencukupi yang akan memudaratkan anak kucing.

Keletihan

Sekiranya proses kelahiran masih berterusan dalam tempoh yang lama, kucing anda mungkin akan berasa letih dan akan berhenti meneran. Jika berlaku perkara ini, pastikan anda mendapatkan nasihat doktor kerana bimbang anak kucing akan lemas.


Anak kucing tersekat

Anak kucing yang besar atau cacat boleh menyebabkan ia tersekat di pelvis. Kadang-kadang mereka keluar separuh badan sahaja.

Sekiranya kucing anda mempunyai anak kucing yang tersangkut di dalamnya, segera hubungi doktor haiwan anda untuk mendapatkan nasihat. Pastikan anda tidak menarik anak kucing itu sendiri.

Masalah kantung

Untuk ibu yang pertama melahirkan anda, mereka mungkin memerlukan bantuan mengeluarkan kantung dari anak kucing mereka.

Oleh itu, letakkan anak kucing di depan mereka tetapi koyakkan sedikit lubang. di kantung itu. Jika tiada respon, anda perlu buangkan sendiri kerana apabila dibiarkan terlalu lama, ia akan menyebabkan anak kucing tidak dapat bernafas.

Berikut adalah beberapa perkara dan persediaan yang perlu anda lakukan sebelum dan selepas menyambut kelahiran anak kucing yang baru. Semoga bermanfaat!

Komen