Lina Rosli Diterbitkan 18 June 2021

Apa Beza Soda Penaik Dan Serbuk Penaik?

Soda penaik dan serbuk penaik adalah kedua-dua agen ragi, yang merupakan bahan yang digunakan untuk dalam proses membuat roti atau kek.

Namun, apakah perbezaan antara kedua-duanya? Bolehkah jika anda menukar soda penaik dengan serbuk penaik sewaktu penyediaan bahan?


Apa itu Soda Penaik?

Untuk pengetahuan anda, ia juga dikenali sebagai natrium bikarbonat yang mana ia merupakan serbuk kristal putih beralkali.

Soda penaik adalah agen ragi yang digunakan dalam makanan bakar seperti kek, muffin ataupun kuih. 

Disebabkan ia salah satu daripada bahan alkali semula jadi, maka ia akan menjadi aktif apabila digabungkan dengan bahan berasid dan cecair. Setelah diaktifkan, karbon dioksida dihasilkan, yang membolehkan doh atau adunan menjadi naik, ringan dan gebu.

Oleh sebab itu, kebanyakan resipi yang merangkumi soda penaik akan menyenaraikan ramuan berasid lain seperti jus lemon atau susu yang berasid untuk membuatkan tindakbalas.

Apa itu serbuk penaik?

Tidak seperti soda penaik, serbuk penaik adalah agen penaik yang lengkap, yang bermaksud ia mengandungi asas seperti natrium bikarbonat dan asid yang diperlukan agar produk meningkat.

Seperti mana soda penaik bertindak balas dengan air dan bahan berasid, asid dalam serbuk penaik bertindak balas dengan natrium bikarbonat dan melepaskan karbon dioksida setelah digabungkan dengan cecair.

Apabila resipi memerlukan serbuk penaik, kemungkinan besar merujuk kepada jenis bertindak ganda yang mana serbuk ini akan menghasilkan dua tindak balas yang berasingan. Sebagai contoh, apabila digabungkan dengan cecair pada suhu bilik ia akan mengembang, dan ia akan mengembang sekali lagi setelah campuran dipanaskan.

Bila Anda Akan Guna Agen Ini?

Jadi bolehkah anda menukar soda penaik kepada serbuk penaik atau sebaliknya sewaktu penyediaan bahan? Jawapannya tidak.

Secara umumnya, soda penaik banyak digunakan dalam resipi yang mempunyai bahan berasid seperti krim tartar, dadih atau jus sitrus untuk mengimbanginya.

Sebaliknya, serbuk penaik biasanya digunakan apabila resipi tidak mengandungi bahan berasid kerana serbuk sudah termasuk asid yang diperlukan untuk menghasilkan karbon dioksida.


Namun, ada keadaan yang mana anda memerlukan kedua-dua bahan di dalam hidangan anda. Ia kerana kedua-dua bahan ini akan mempengaruhi warna coklat dan rasa pada kek atau roti anda.

Sebagai contoh, sekiranya anda hanya menggunakan soda penaik pada penkek anda, ia akan meneutralkan semua asid dan membuatkan ke anda kehilangan kekemasan itu. Namun, dengan memasukkan serbuk penaik juga, beberapa rasa susu butter akan tersisa dan masih ada cukup ragi untuk menghasilkan penkek yang lembut.