Carian
Faedah Kesihatan Melakukan Senaman Tali Skip 10 Minit Adalah Sama Dengan 30 Minit Larian?
June 22, 2021 Lina Rosli

Adakah anda terlalu sibuk untuk bersenam yang panjang pada waktu siang?

Atau anda tidak mempunyai peralatan yang sesuai untuk melakukan senaman di dalam rumah?

Tahukah anda bahawa terdapat kajian pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam Research Quarterly: American Association for Health, Physical Education and Recreation, ia mendapati bahawa melompat menggunakan tali skip boleh memberikan faedah kepada kesihatan pada masa yang lebih singkat berbanding jogging.

Menerusi ujian yang dilakukan ke atas pelajar kolej lelaki yang melakukan senaman tali skip setiap hari selama enam minggu selama 10 minit dapat meningkatkan kecergasan kardiovaskular mereka sama seperti pelajar kolej lelaki yang menghabiskan masa selama 30 minit berlari.


Untuk pengetahuan anda, aktiviti tali skip adalah salah satu jenis latihan HIIT (High-intensity Interval Training) dan juga alat senaman kardio yang baik untuk pembakaran kalori dan lemak.

Ia jenis senaman klasik yang kerap digunakan oleh atlet, peninju dan juga individu yang ingin membakar lemak. Tali skip yang juga permainan zaman kanak-kanak telah menjadi alat penting dalam komuniti kecergasan kardio selain mampu memperkuat koordinasi dan juga dapat mengurangkan risiko kecederaan serta penyakit jantung.

Mengapa Hanya Perlu Tali Skip Sekitar 10 Hingga 15 Minit?

Disebabkan ia adalah senaman berintensi tinggi, makanya ia dapat membakar mana-mana sekitar 200 hingga 400 kalori dalam masa hanya 10 hingga 15 minit sahaja. Walau bagaimanapun, ia masih lagi bergantung pada seberapa keras anda bekerja.

Selain itu, senaman tali skip boleh menyebabkan tekanan pada lutut, pergelangan kaki, dan pinggul. Oleh itu, pastikan anda memanaskan badan secara perlahan dan dapatkan nasihat doktor jika anda mengalami kecederaan sebelumnya yang mungkin membatasi kemampuan anda untuk melompat.


Cara Melakukan Senaman Tali Skip

Memanaskan badan dengan berjalan kaki, berjoging atau menunggang basikal selama lima hingga 10 minit. Ikuti ini dengan regangan pantas dari kumpulan otot utama iaitu hamstrings, quadriceps dan betis.

Mulakan dengan mencuba melompat sebanyak mungkin dalam 30 saat. Kemudian, rehat selama 30 saat dan kemudian ulangi tiga kali lagi set lompat 30 saat.

Untuk latihan selepas beberapa kali, anda boleh beralih ke selang 60 saat atau anda juga boleh cuba selesaikan 100 lompatan dalam masa paling sedikit, diikuti dengan rehat 60 saat dan ulangi hingga lima kali.

Akhir sekali, harus diingatkan juga yang mana anda perlu mendapatkan panjang tali yang bersesuaian. Untuk mengetahui panjangnya, anda perlu berdiri di tengah tali lompat dan ukur di mana pemegangnya sampai. Mereka harus sampai ke bahagian bawah ketiak anda untuk membolehkan anda lompat dengan selesa dan stabil.

Sumber: Aktif Myhealth PharmEasy  Insider

Komen