Carian
Kenapa Uncang Kopi Tidak Hadir Dalam Uncang Seperti Teh?
June 25, 2021 Lina Rosli

Jika kita lihat di pasaran, kebiasaannya kopi akan ditawarkan dalam bentuk  kopi kisar, kopi teko ataupun kopi segera.

Namun, pernahkah anda terfikir mengapa kopi tidak dihadirkan dalam bentuk uncang seperti teh?

Secara umumnya, penyediaan kopi bergantung kepada bagaimana seseorang individu itu menginginkan rasa kopinya yang tersendiri dengan menggunakan teknik sama ada drip chemex, French Press, AeroPress  dan banyak lagi.

Jadi, mengapakah kopi tidak disediakan dalam uncang seperti beg teh?

Jawapannya adalah uncang teh berfungsi dengan menyaring air melalui beg dan juga melalui daun teh di dalam beg. Ketika anda membiarkan beg itu tenggelam di dalam cawan, ia akan menyerap dan mengeluarkan rasa daun teh.

Sementara untuk kopi pula, ia tidak dikeringkan seperti daun teh. Biji kopi akan dibakar dan dipanggang dahulu yang mana jika diletakkan di dalam uncang, ia tidak dapat menghasilkan rasa kopi yang segar.

Tambahan, apabila kopi digiling, ia akan menjadi halus. Bergantung pada ukuran lubang kecil uncang teh, ada kemungkinan banyak partikel halus akan merembes keluar darinya. Ini akan menyebabkan kopi menjadi keladak di bahagian bawah minuman dan sekaligus akan merosakkan tekstur dan rasa air.

Mengapa rasa kopi di dalam uncang tidak begitu enak?

Tanah kopi kering dan basi lebih cepat daripada teh, jadi tidak masuk akal untuk meninggalkan beg kopi kecil untuk jangka masa nyata. Minyak kaya yang terkena dari pembumian menambahkan rasa yang banyak pada cawan akhir anda.

Namun, jika anda meletakkan kopi segar baru ke dalam beg teh dan segera membasuhnya selama 4 minit, rasanya akan cukup enak. Sebab utama dikatakan bahawa ia tidak akan terasa enak ialah anda tidak hanya akan membuat satu hidangan pada waktu seperti itu (kerana ketika itu anda akan menggunakan kaedah kopi lain seperti perancis atau menuangkan), anda akan membuat sekumpulan beg sekaligus. Yang bermaksud beg terakhir tidak akan menjadi enak.

Dengan teh, ia mempunyai kesan yang bertentangan, idealnya, anda tidak mahu menghancurkan daun kering dan membiarkannya sebati sebanyak mungkin kerana minyaknya tetap utuh. Teh perlu direndam di dalam air agar dapat mencapai potensi sebenarnya dan itulah sebabnya ia tidak berfungsi di mesin kopi tetes (tetapi berfungsi dengan baik di French Press).

Komen