Carian
Warna Seluar Denim Anda Luntur? Ikuti Tips Ini Ketika Mencucinya
June 29, 2021 Lina Rosli

Bagi memastikan seluar denim anda kekal cantik dan tahan untuk tempoh yang panjang, ramai individu akan mengurangkan kadar pembersihan sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mencuci seluar denim atau jeans anda, ia semestinya akan hadir dengan kesan kotoran seakan noda peluh pada kain seluar atau lebih teruk lagi ia akan mengeluarkan bau yang tidak diingini.


Namun, cara paling mudah untuk tidak meninggalkan bau adalah, anda boleh menggantungkan seluar denim di luar atau menggantungnya di dalam bilik mandi selepas anda mandi.

Melaluinya, bau yang tidak diingini akan hilang selain bakteria boleh dihilangkan menerusi wap yang ada dalam bilik mandi.

Bagaimana Ingin Mencuci Seluar Denim Tanpa Menyebabkan Warna Luntur?

Sekiranya anda masih mahu mencuci seluar jeans anda, gunakan petua mencuci di bawah.

  1. Pastikan anda sentiasa baca label pada seluar jeans terlebih dahulu kerana arahannya mungkin berbeza untuk setiap seluar jeans.
  2. Sewaktu basuh di dalam mesin, terbalikkan seluar denim anda ke dalam dan tutup butang dan ritsleting. Dengan cara ini, ia dapat mencegah kerosakan dan perubahan warna denim.
  3. Basuh seluar jeans terang dan gelap secara berasingan untuk mengelakkan perubahan warna. Malah, adalah lebih baik jika anda basuh seluar jeans anda secara berasingan dari pakaian lain.
  4. Elakkan menggunakan sabun pencuci yang terlalu banyak. Selain itu, anda juga boleh memilih untuk mencuci seluar denim dengan pencuci khas dan anda disarankan untuk tidak menggunakan pencuci serbuk.
  5. Pastikan anda tidak meletakkan seluar denim ke dalam pengering. Ini boleh menyebabkan seluar jeans berubah warna dan mengecil. Sekiranya seluar denim anda mengandungi elastane, ini boleh pecah disebabkan suhu terlalu tinggi.

Untuk seluar denim jenis rinse, apabila dibilas ia akan mengeluarkan banyak perwarna seperti warna indigo gelap. Jadi untuk seluar ini, sangat penting untuk mencuci seluar jeans ini sebelum memakainya.

Ikuti langkah berikut untuk mencuci seluar jeans yang dibilas:

  • Basuh seluar jeans tanpa bahan pencuci dan tanpa pakaian lain sehingga tidak ada noda pada barang lain.
  • Masukkan secawan cuka semula jadi di tong sampah. Ini membantu mengekalkan pewarna indigo di kain tanpa menjadi luntur.
Komen