Sistem brek kenderaan adalah element paling penting untuk setiap kenderaan. Hal ini kerana ia berfungsi dalam memastikan keselamatan kereta dan juga penumpang.

Seperti yang anda ketahui, dengan adanya brek, ia mampu untuk memberhentikan atau melambatkan putaran tayar sekaligus membantu menghentikan insiden dan kemalangan. Maka tidak hairanlah anda perlu menjaga sistem brek kenderaan dengan baik bagi mengelakkan kemalangan besar atau bahkan kemungkinan tragedi ngeri.

Sebilangan besar individu sering memandang enteng akan jangka hayat sistem brek. Jadi, hari ini Tajria ingin berkongsi kepada anda tips dan pemeriksaan yang perlu dilakukan untuk memastikan sistem brek kekal berfungsi sewaktu pemanduan.


Periksa Pad Brek Dan Rotor

Untuk yang tidak mengetahui, rotor direka untuk mengubah gerakan menjadi tenaga harba. Semasa anda menekan pad brek, luas permukaan rotor menimbulkan geseran. Geseran ini yang akan menahan putaran roda sekaligus  memperlahankan putaran dan pergerakan kereta.

Oleh kerana pad brek dan rotor bersentuhan langsung dengan tayar jika ia dipandu pada kelajuan penuh, risiko dan kemungkinan ia akan usang adalah tinggi.

Disebabkan itu juga, adalah wajar untuk membuka tayar dan memeriksa pad brek dan rotor untuk sebarang tanda-tanda kerosakan. Jika sudah tiba masa untuk diganti, anda akan dapat mengesan bau yang hangit setiap kali anda menekan brek.

Pastikan Cecair Brek Pada Paras Mencukup

Cecair brek digunakan untuk memindahkan tekanan dari pedal brek ke pad brek dan rotor. Dengan adanya cecair brek juga, ia mempengaruhi prestasi brek secara drastik.

Sekiranya anda memeriksa cecair brek dan melihat campuran yang keruh atau bekeladak, ia sudah tiba masanya untuk ditukar. Sebilangan besar pengeluar kereta mengesyorkan agar cecair brek diganti setiap 25,000 batu.


Ganti Bahagian Brek Yang Berkara

Selain itu, untuk kenderaan yang kerap berjalan jauh ataupun telah lama digunakan, adalah lebih baik jika anda menaik taraf bahagian brek jika untuk prestasi pemanduan dan juga kelancaran pengendalian.

Sebagai contoh, anda boleh menaik taraf ke brek cakera yang telah berlubang atau berkarat. Atau anda juga boleh mengganti an pad brek anda kepada pad seramik jika anda mahu mengurangkan debu brek.

Akhir sekali, periksa garis brek anda secara berkala. Jika ada udara berlebihan, ia boleh mengganggu sistem brek dan menyebabkan sistem brek merosot.

Sumber: Nubrakes Hollendshades