Bawang putih sering digunakan sebagai penambah rasa dan pemberi aroma yang harum untuk hidangan anda. Tidak hanya popular di Asia, malah ia juga dieksport banyak ke negara seperti Amerika Syarikat, Brazil dan Jerman.

Bawang putih telah digunakan selama berabad-abad sebagai rempah dan ubat. Asal bawang putih adalah di Asia Tengah iaitu di Tajikstan, Turkmenia, Uzbekistan dan utara Iran, Afghanistan dan Pakistan. Ia kemudian diperluaskan ke seluruh dunia termasuk Malaysia.

Bawang putih adalah tanaman tegak yang tumbuh hingga ketinggian sekitar 60 cm, mempunyai daun berbentuk pedang panjang serta tumbuh dari umbi di bawah permukaan tanah.


Berbeza dengan bawang besar yang mempunyai sebiji bebawang, bawang putih dibentuk dari beberapa ulas bebawang yang membentuk sebiji bawang.

Untuk pengetahuan anda, di pasaran terdapat dua kumpulan bawang putih iaitu, tangkai keras (hardneck) dan tangkai lembut (softneck).

“Neck” dalam nama merujuk kepada tangkai yang tumbuh ke atas dari mentol bawang putih. Tangkai keras biasanya mempunyai tangkai yang berpunca dari pusat labu dan menjadi keras selepas matang. Sementara tangkai lembut terdiri daripada daun yang akan tumbuh sewaktu penanaman berlangsung dan bukannya tangkai tengah.


Perbezaan Bawang Putih Tangkai Keras Dan Lembut

Untuk variasi bawang putih tangkai keras atau nama saintifiknya dipanggil Ophioscorodon, ia akan ditanam sewaktu musim sejuk dan mudah di dapati di negara-negara beriklim sejuk sederhana.


Dari segi rasa, kebiasaannya hadir dengan rasa yang lebih kompleks berbanding jenis lembut. Ia mempunyai rasa pedas yang sangat berbeza selain aroma yang lebih kuat berbanding bawang putih tangkai lembut.

Jika anda lihat di rumah, bawang putih tangkai keras ini akan lebih cepat kering selain ia mempunyai jangka hayat sekitar 4 hingga 10 bulan. Selain itu, disebabkan ia mempunyai kulit yang tebal, makanya, ia juga lebih mudah untuk dikupas. Setelah matang, satu labu dapat mengeluarkan sekitar 4 hingga 12 ulas sahaja.

Sementara variasi Sativum atau bawang putih tangkai lembut, pada amnya mengandungi selusin dan bentuk cengkih yang agak kecil. Perbezaan dari segi rasa, ia mempunyai rasa ringan. Oleh sebab itu, variasi ini biasa digunakan untuk produk olahan seperti perasa dan banyak dijumpai dan dijual di kedai runcit.


Bukan itu sahaja, bawang putih tangkai lembut juga matang lebih cepat berbanding jenis keras. Variasi ini cenderung disimpan untuk jangka panjang. Jadinya, jika anda individu yang jarang menggunakan bawang putih, jenis ini adalah yang paling sesuai dipilih dan digunakan.

Cara Menyimpan Bawang Putih

Secara umumnya, penjagaan yang baik adalah apabila anda menjaga lebih baik menjaga labu untuk setiap bawang yang mana apabila bawang masih berhubung dengan tapak di bawahnya, biasanya ia akan kekal segar selama beberapa bulan.

Namun, sekiranya anda memecahnya atau mencabutnya, tempoh ketahanannya hanya akan berlangsung sekitar 1 hingga 2  minggu.

Selain itu, bawang putih lebih sesuai disimpan di kawasan gelap dan kering. Jadi, untuk menyimpannya anda lebih sesuai mencari bekas berlubang atau berjaring supaya ia mempunyai pengudaraan yang baik

Akhir sekali, elakkan daripada menyimpan bawang putih ke dalam peti sejuk, kerana ini menyebabkannya tumbuh tangkai dan menjadi pahit.

Sumber: Natapa Org