Pergerakan jam tangan atau turut disebut sebagai kaliber adalah elemen penting yang menjadikan seutas jam tangan dapat beroperasi dengan baik.

Sebilangan besar syarikat menonton membeli sama ada keseluruhan pergerakan atau bahagian pergerakan dari syarikat lain. Terdapat segelintir syarikat yang ‘bersepadu secara menegak’ dan membuat pergerakan mereka sendiri tanpa menggunakan bekalan dari subkontraktor. Syarikat-syarikat ini disebut sebagai Pembuatan, dan jam tangan yang mereka buat biasanya lebih mahal dan sangat dicari kerana eksklusifnya.

adalah mesin jam tangan yang berfungsi sebagai pusat kuasa untuk menjadikan jam tangan dan fungsinya beroperasi. Mekanisme dalaman ini menggerakkan tangan dan memberi sebarang komplikasi seperti kronograf, kalendar tahunan atau zon waktu dua kali. Pergerakan ini mendorong semua fungsi pencatatan masa dan penting untuk menjaga masa yang tepat. Jam tangan tidak akan berfungsi tanpanya.

Terdapat banyak pergerakan yang dibuat oleh pembuat jam tangan yang menggunakan inovasi proprietari, tetapi setiap pergerakan ini tergolong dalam salah satu daripada dua kategori: kuarza atau mekanikal.

Terdapat tiga jenis pergerakan jam tangan utama: manual, automatik dan kuarza. Kedua-dua bekas berada di bawah payung pergerakan mekanikal. Sementara yang terakhir adalah elektrik sepenuhnya.

Secara amnya, jam tangan mekanikal lebih mahal kerana proses pembuatannya melibatkan tenaga kerja yang besar.

Lebih-lebih lagi, banyak orang lebih suka jenis jam tangan ini kerana sejarahnya sangat tinggi. Ini adalah hasil inovasi bertahun-tahun dalam industri jam tangan. Oleh itu mempunyai nilai sentimental.

Bagi pergerakan jam kuarza, ia sangat tepat. Membuat masa yang sangat dipercayai.

Selain itu, jam tangan dengan pergerakan kuarza cenderung lebih mesra bajet dan oleh itu dapat diakses secara meluas.