Carian
Tahukah Anda Mengapa Piza Menjadi Kenyal Jika Dipanaskan Di Dalam Ketuhar?
July 22, 2021 Lina Rosli

Sudah tentu apabila ada lauk yang tidak habis, anda akan membuat keputusan untuk memanaskannya semula di dalam ketuhar gelombang mikro. Tidak kira lauk biasa, sup dan juga roti, pastinya ia akan lebih sedap jika dihangatkan semula.

Namun, tahukah anda mengapa pemanasan semula ini membantu anda mendapatkan roti dan piza yang lebih lembut?

Sebagai contoh piza, jika ia dibiarkan diluar, anda akan mendapati setiap gigitan menjadi liat dan keras. Mengapa ia menjadi sedemikian?

Untuk pengetahuan anda, piza atau kumpulan roti yang lain adalah salah satu produk makanan yang apabila dipanaskan semula di dalam ketuhar gelombang mikro ia akan menjadi lebih lembut dan kenyal. 


Mengapa Piza Menjadi Lembut Dan Kenyal Jika Dipanaskan Semula?

Tepung mengandungi gluten dan kanji yang merupakan terdiri daripada dua molekul gula. Apabila salah satu molekul gula itu mencapai 100 darjah Celsius, ia akan mencair sekaligus menjadikan roti anda menjadi lembut dan kenyal.

Untuk penerangan yang lebih mudah, apabila anda meletakkan air panas pada gula kristal, ia akan bertindak balas dengan air yang mana ia akan berubah dari bentuk pepejal kepada cecair yang mana teksturnya akan likat bergantung kepada jumlah air yang diletakkan.

Dalam proses pemanasan atau pembakaran roti yang pertama, anda akan mendapati roti terasa lembut dan gebu apabila keluar dari ketuhar gelombang mikro. Tetapi ketika ia sejuk, molekul itu mengkristal dan mengeras, menyebabkan roti menjadi kenyal dan keras.

Jadi, apabila piza tersebut dipanaskan semula, proses gelatinisasi akan berlaku kembali. Doh yang sudahpun keras akan menyerap wap di dalam ketuhar dan menjadikan teksturnya lembut dan kenyal.

Komen