Tahukah anda, cat yang tidak habis atau tin cat yang telah digunakan untuk mewarnakan rumah anda tidak boleh dibuang begitu sahaja?

Hal ini kerana, cat mengandungin bahan kimia yang berbahaya pada sungai dan persekitaran. Oleh sebab itu, jika anda membuang cat ke dalam longkang secara sengaja, ia boleh menyebabkan pencemaran air bawah tanah, tasik, atau aliran sekaligus akan menyebabkan masalah pada sistem paip di kawasan rumah anda.


Cara Membuang Cat Yang Tidak Lagi Digunakan

Cara yang betul untuk membuang cat yang tidak lagi akan digunakan biasanya akan bergantung pada jenis cat.

Untuk pengetahuan anda, terdapat tiga jenis cat yang digunakan ketika anda mengecat atau mewarnakan rumah anda iaitu:

 • Cat minyak
 • Cat lateks
 • Cat semburan

Namun, bagi anda yang tidak mengetahui jenis cat yang digunakan, anda boleh melakukan beberapa cara bagi menentukan cat yang telah digunakan.


Cara Menentukan Jenis Cat

Kaedah yang jelas untuk menentukan jenisnya adalah memeriksa dan membaca label pada tin cat yang dibeli.

Walau bagaimanapun, jika label hilang atau anda tidak dapat mengenal pasti jenis cat dengan jelas, inilah ujian mudah yang boleh anda lakukan.

 • Celupkan berus cat ke dalam cat
 • Kemudian cuba bilas dengan secawan air. Sekiranya cat keluar dari berus, ia adalah getah. Sekiranya tidak, ia berasaskan minyak.
 • Sementara untuk cat semburan pula, ia biasanya akan ditawarkan di dalam tin aerosol.

Tips Membuang Cat Lateks

Cat lateks atau cat air adalah jenis cat yang paling popular digunakan di rumah kerana harganya yang lebih murah. Untuk membuang cat lateks ini, biasanya anda perlu tunggu ia kering sebelum mula membuangnya di tong sampah.

Oleh kerana ia berasaskan air juga, cat lateks tidak dianggap berbahaya dan boleh dibuang bersama-sama sampah yang lain. Cuma apa yang penting adalah:

 • Tanggalkan penutup dan biarkan cat kering.
 • Kemudian buang penutupnya secara berasingan di tong sampah.
 • Sekiranya anda ingin mengitar semula penutupnya, bilas cat penutupnya terlebih dahulu, biarkan kering, kemudian masukkan ke tong sampah anda.

Sebagai tips, untuk cat yang masih banyak, anda perlu mengasingkannya ke dalam beberapa bekas lain seperti kadbod atau bekas plastik. Hal ini kerana, sekiranya cat lebih daripada 1/3 cara penuh, ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk kering.

Tips Membuang Cat Berasaskan Minyak

Cat berasaskan minyak dianggap berbahaya kerana mengandungi bahan kimia yang boleh mencemarkan tanah dan air.

Cat ini mesti selalu dibuang di tempat pengumpulan sisa berbahaya empatan atau kilang pengumpulan sisa berbahaya. Sekiranya cat ini tidak dilupuskan dengan betul, cat tersebut boleh diserap ke dalam tanah atau mencemari tangki septik.

Tips Membuang Cat Semburan

Seperti cat getah, anda boleh membuang tin cat semburan apabila kosong. Namun, ada beberapa perkara yang harus diingatkan iaitu sewaktu anda mengeringkan atau menggunakan cat ini, anda perlu memakai alat pernafasan dan bekerja di kawasan yang berventilasi baik. Selain itu, adalah baik untuk memakai sarung tangan sekali pakai untuk melindungi kulit anda.


Cara membuang tin:

 • Kosongkan tin. Sekiranya anda mempunyai cat yang tersisa, semburkan lebihan pada sekeping kadbod sehingga produk berhenti keluar.
 • Tanggalkan muncung plastik dan kitar semula bersama dengan penutup plastik.

Berikut adalah beberapa langkap pengendalian cat yang tidak lagi digunakan. Pastikan anda membuang tin cat dengan betul bagi memastikan keselematan alam sekitar kekal terjamin. Periksa dengan laman web yang berkaitan untuk mengetahui apa yang diterima untuk dikitar semula.