Carian
3 Jenis Pergerakan Jam Tangan Yang Perlu Anda Ketahui – Mekanikal, Automatik, Kuarza
July 28, 2021 Lina Rosli

Jam tangan adalah item penting dalam fesyen yang kini ditampilkan dalam pelbagai rekaan dan penampilan berbeza sama ada muka dan juga tali jam.

Untuk pengetahuan anda, sebelum jam tangan diperkenalkan dan dipakai pada tangan seperti yang anda lihat sekarang, jam dahulunya dirancang untuk dibawa di dalam poket selain sering dilekatkan pada rantai.

Jam tangan terawal muncul pada tahun 1800-an yang mana ia digerakkan oleh pergerakan mekanikal. Apakah yang dimaksudkan dengan pergerakan mekanikal?


Sebelum mengulas lanjut mengenai pergerakan jam, tahukah anda terdapat 3 jenis pergerakan jam yang terdapat di pasaran? 3 jenis pergerakan ini termasuklah:

  • Pergerakan Mekanikal
  • Pergerakan Automatik
  • Pergerakan Kuarza

Apakah Perbezaan Untuk Ketiga-Tiga Pergerakan Jam?

Seperti yang dinyatakan di atas, jam tangan boleh digerakkan oleh pelbagai mekanisme yang berbeza. Ketiga-tiga mekanisme ini menggunakan teknologi yang berbeza untuk memastikan jam tangan bergerak secara tetap dan tepat.

Jenis pergerakan ini diciptakan mengikut urutan yang disenaraikan di atas iaitu yang pertama dicipta adalah mekanikal, kemudian automatik dan akhir sekali adalah kuarza (quartz).

Pernahkah anda tertanya-tanya apakah perbezaan yang boleh anda lihat pada ketiga-tiga jenis pergerakan ini?

Bagaimana pergerakan ini boleh memberi kesan kepada fungsi jam tangan? Atau manakah di antara tiga pergerakan ini merupakan pergerakan yang terbaik?


Pergerakan Mekanikal

Jenis pergerakan ini secara umumnya mendapat tenaga untuk bergerak secara manual. Apa yang perlu anda lakukan adalah setiap kali memakaia jam tangan ini, anda perlu memutar jarum jam menggunakan tangan.

Tujuan anda memutarkan butang pada bahagian sisi jam adalah untuk mengetatkan sumber utama. Jam tangan harus berfungsi selama kira-kira 40 jam sebelum pemutaran yang berikutnya. Namun, ada jenis jam yang boleh menyimpan atau menyediakan rizab kuasa bagi memanjangka hayat putaran jam sehingga 10 hari.

Pergerakan Automatik

Pergerakan jam tangan automatik dilihat hampir sama dengan jam tangan mekanikal. Apa yang berbeza hanyalah anda tidak perlu memutarnya sendiri dan dikuasakan sepenuhnya oleh tenaga kinetik.

Apa yang menarik mengenai jam tangan dengan pergerakan automatik adalah pemakaian jam tangan automatik secara konsisten menjadikan pemakai tidak perlu memutarkan butang pada sisi jam kerana rotor pada bahagian jam akan berputar untuk menyimpan tenaga di sumber utama dan membolehkan jam tangan berfungsi dengan baik.


Pergerakan Kuarza

Pergerakan kuarza adalah gerakan yang paling mudah berbanding dua yang lain. Hal ini kerana, ia menggunakan bateri dan kristal kuarza untuk terus berdetak. Bateri di dalam jam berfungsi untuk menghidupkan enjin, sementara kristal di dalamnya pula akan memastikan detik jam bergerak pada kadar yang sepatutnya.

Untuk pengetahuan anda, selepas enjin dihidupkan, kadar getaran sesaat yang dirasai selepas isyarat elektrik bergerak ke kristal kuarza adalah sekitar 32.768 kali sesaat.


Revolusi Dari Pergerakan Mekanikal Kepada Kuarza

Pembikinan jam tangan adalah sebuah seni dan kraf kerana ia memerlukan kemahiran, ketepatan dan perincian yang tepat untuk kelancaran sesebuah jam.

Oleh sebab itu, setiap jenis pergerakan jam tangan mempunyai kehebatannya yang tersendiri. Pembuat jam tangan akan mengambil kira setiap komponen yang ditampilkan pada jam tangan. Untuk setiap elemen ini, ia memainkan peranan penting dalam menyumbang kefungsian dan keindahan estetiknya.


Jam pertama yang menggunakan mekanisme kuarza telah diperkenalkan pada tahun 1969 oleh pengeluar Jepun Seiko iaitu Quartz Astron 350SQ. Seiko telah merevolusikan pasaran jam tangan dengan memberikan ketepatan yang luar biasa dan peningkatan kemudahan melalui penggunaan gerakan yang bergantung pada bateri dan bukan sumber utama.

Sejak dilancarkan, pergerakan kuarza telah berkembang pesat, menjadi pesaing lama dengan pergerakan automatik dan mekanikal. Malah, jam dengan pergerakan kuarza dikatakan lebih murah yang menjadikan ia lebih banyak diadaptasi oleh kebanyakan jenama jam tangan pada masa kini.

Komen