Kualiti air paip sering menjadi perbualan hangat di beberapa tempat di Malaysia. Hal ini kerana, air memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian termasuk untuk penyediaan makanan dan minuman, penjagaan diri dan banyak lagi.

Jika di Malaysia, hampir 98 peratus bekalan air berpunca dari sungai. Jadinya, apabila kualiti air sungai merudum, sudah tentu ia akan menjejaskan penawaran air di kawasan perumahan sekitar sekaligus boleh mengakibatkan masalah kesihatan.

Penggunaan alat penapis air di rumah menjadi begitu popular kerana kesedaran masyarakat sedar tentang kesihatan mereka dan prihatin terhadap kualiti bekalan air awam.


Mengapa Pentingnya Alat Penapis Air?

Bahan cemar ini boleh didapati dalam tahap yang sangat rendah yang dianggap selamat oleh piawaian EPA, tetapi sebilangan pakar percaya bahawa tidak ada tahap selamat dari bahan-bahan ini ketika datang ke air yang kita gunakan untuk minum dan memasak. 

Oleh itu, penggunaan penapis air adalah sangat digalakkan. Ia membantu meningkatkan kualiti dan rasa air minuman dengan mengurangkan jumlah bahan cemar yang terdapat dalam air paip. Malah, ia turut berguna dalam melindungi tubuh dari masalah kesihatan yang disebabkan oleh minum air kotor atau tercemar.


Jenis-Jenis Penapis Air

Sistem rawatan air untuk penggunaan di rumah terbahagi kepada dua kategori asas iaitu:

  • punca air masuk dari saluran besar
  • punca air yang diguna

Kategori punca air masuk akan merawat semua air yang disalur masuk dan yang digunakan di rumah.

Manakala sistem rawatan air kategori punca diguna seperti sinki, tap ataupun paip utama rumah yang mana ia akan merawat sebahagian air daripada sistem pengaliran air rumah.

Di kebanyakan rumah masa kini, sistem rawatan air dari punca diguna adalah yang paling banyak digunakan. Di antara contoh sistem rawatan air kategori punca air diguna adalah penapis air osmosis berbalik, penyulingan dan karbon teraktif.

Osmosis Berbalik (Reverse Osmosis)

Penapis air ini biasanya dipasang pada paip air di dapur rumah. Penapis air jenis ini mampu menyingkirkan bahan berbahaya dalam air seperti kandungan toksik, florin, kadmium, arsenik, pestisid dan bahan bendasing lain yang berbahaya terhadap tubuh badan. 

Penapis Air Alkali

Penapis air jenis ini direka untuk penggunaan rumah yang menggunakan sistem penapisan Positif Nano. Sistem ini dapat menyingkirkan 99% bahan kimia, logam berat, bakteria, kuman, fungal dan hanya meninggalkan kandungan mineral yang baik sahaja dalam kandungan air. PH air dikekalkan pada bacaan 7.5 menjadikan ia lebih selamat untuk diminum oleh semua peringkat umur termasuk bayi dan kanak-kanak. 


Kesan Penggunaan Penapis Air Yang Tidak Diiktiraf

Terdapat beberapa kes yang mana penapis air yang dipasang tidak berfungsi untuk meningkatkan kualiti rasa air atau membuang bahan cemar. Sebaliknya sistem ini dilihat telah membocorkan bahan cemar ke dalam air sekaligus memberi impak pada kesihatan mulut.

Malah, beberapa kajian turut mendapati penapis air palsu dikatakan boleh melepaskan bahan arsenik dan juga antara bahan karsinogenik lain.

Sementara untuk penapis air osmosis berbalik pula, ia hadir dengan risiko penyingkiran semua kandungan fluorida dan mineral-mineral lain di dalam air minuman yang mana kandungan ini adalah antara yang penting dalam memberikan kebaikan kepada kesihatan mulut.

Sumber: MyHealth Pereocean Green America