Carian
Adakah Makanan Dalam Tin Boleh Rosak – Berapa Lama Tempoh Ketahanan?
August 5, 2021 Lina Rosli

Pengetinan merupakan teknik pengawetan makanan yang biasanya melibatkan pemanasan makanan di dalam bekas. Melaluinya, ia akan membunuh bakteria dengan menghasilkan kesan vakum yang akan menghilangkan oksigen dari bekas.

Tanpa oksigen, bakteria tidak dapat bertahan dan membiak. Selagi tin tetap ditutup, makanan dalam tin selamat dimakan. Sesungguhnya, dalam satu kes, makanan dalam tin berusia 100 tahun yang ditemui di kapal karam diuji dan tidak menunjukkan tanda-tanda pertumbuhan mikrobakteria.


Tempoh Ketahanan Makanan Tin

Sekiranya makanan dalam dapat bertahan lebih dari satu atau dua tahun, apakah maksud tarikh luput yang dicetak pada makanan dalam tin?

Untuk pengetahuan anda, tarikh tersebut dikenali sebagai tarikh penggunaan atau penjualan, tidak ada kaitan dengan keselamatan makanan.

Sebagai gantinya, mereka menunjukkan tarikh di mana pengeluar menganggarkan makanan akan kehilangan kualiti, kesegaran, atau nilai pemakanan.

Walaupun makanan tersebut tidak menunjukkan tanda-tanda ia telah, namun ia mungkin akan kehilangan bau dan teksturnya tidak lagi segar selain kandungan vitamin mereka juga menurun.

Jadi, adakah makanan dalam tin masih boleh dimakan selepas tarikh luput? Jawapannya ya dan penggunaannya masih selamat dimakan.


Cara Menyimpan Makanan Dalam Tin

Sebaiknya simpan makanan dalam tin di tempat yang sejuk dan kering seperti pantri atau di dalam almari yang tidak terdedah pada suhu tinggi yang melampau.

Hal ini kerana, jika suhu panas dan ekstrim, ia boleh mempengaruhi kualiti dan kadang-kadang keselamatan makanan dalam tin.

Setelah makanan dalam tin dibuka, mana-mana bahagian yang tidak ingin digunakan harus dipindahkan ke dalam bekas simpanan, ditutup, dan kemudian disimpan di dalam peti sejuk.


Makanan berasid tinggi akan bertahan 5 hingga 7 hari di dalam peti sejuk, sementara makanan dengan asid rendah akan bertahan selama 3 hingga 5 hari.

Seperti disebutkan, proses pengetinan membuang oksigen untuk mencegah pertumbuhan bakteria. Namun, ada juga kes yang mana toksin botulisme terhasil. Ia dihasilkan oleh spora yang dapat bertahan tanpa oksigen, seperti dalam tin yang ditutup dengan vakum. Toksin botulisme boleh menyebabkan penyakit yang berpotensi membawa maut. Namun, perkara ini adalah sangat jarang berlaku.

Komen